Naslovna Civilno društvo BIRODI: Tri pristupa u izveštavanju o slučaju „Istraga pranja novca“

BIRODI: Tri pristupa u izveštavanju o slučaju „Istraga pranja novca“

3 minuta za čitanje
0
119
BIRODI

Beograd, 30. jul 2020. – Analiza portala registrovanih u Srbiji, koju je Biro za društvena istraživanja (BIRODI) sproveo 28. i 29. jula, govori o tri pristupa u izveštavanju o slučaju „Istraga pranja novca i finansiranje terorizma od strane medija i nevladinih organizacija (NVO)“.

Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija napravila je spisak medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana i od banaka zatražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019. godine.

Mediji bliski vlastima su pozitivno izvestili o odluci Uprave za sprečavanje pranja novca da istraži da li 37 NVO i 20 građana pere novac i finansiraju terorizam kroz dominantan narativ da “Uprava samo radi svoj posao“, navodi se u istraživanju.

U toj grupi, prema analizi BIRODI, nalaze se TV Most, Tanjug, Kurir, Alo, SNS sajt, Srpski telegraf i Blic. Ističe se da su TV Most i Blic u svim svojim izvešatajima pozitivno konotirali odluku Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Drugi pristup se ogleda u prenošenju reakcija nevladinih organizacija i medija koji se nalaze na spisku, ali i stava Uprave, i to najčešće na neutralan način ili negativan način u odnosu na odluku Uprave za sprečavanje pranja novca.

BIRODI navodi da su ti mediji ukazivali da je spisak sastavljen bez jasnih kriterijuma, odnosno bez zakonske obaveze da se utvrdi opravdanost pokretanja istrage.

U tu grupu spadaju Danas, Beta, Naslovi, Novi magazin, Radio Slobodna Evropa, UNS, Nedeljnik, 021, TV N1, Balkan magazin…

Treći pristup je dominirao kod javnih servisa, RTS i RTV, koji su neutralnim malim obimom izveštavanja “ostali po strani“, navedeno je u istraživanju BIRODI.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Banjaluka, 18. septembar 2020. – Otvorene su prijave na konkurs za novinarsku nagrad…