Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

3 minuta za čitanje
0
376
Međustranački dijalog

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije, uz posredstvo Evropskog parlamenta, održana je 17. i 18. septembra 2021.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je uradio analizu  Nacrta Zaključka druge faze međustranačkog dijaloga.

Kao naučenu lekciju BIRODI izdvaja činjenicu da je „izborni integritet usko povezan sa vladavnim prava, integritetom institucija i slobodnom javnošću, tj. svega čega trenutno nema (u dovoljnoj meri) u Srbiji“.

U analizi BIRODI konstatuje da Srbija nema samo problem izborne krize,  već ima problem vladavine prava, integriteta institucija i slobodne javnosti.

Kao prvi korak u borbi za fer i poštene izbore BIRODI ukazuje da je potrebno insistirati na obnovi vladavine prave i integritetu institucija.

Prihvatanjem takvog pristupa, objašnjavaju iz ove organizacije, zahtevi i rešenja moraju da idu u smeru beskompromisnog poštovanja postojećih zakona i nadležnih institucija i promena u okviru postojećeg institicionalno normativnog okvira.

Paralelna i „prečica“ rešenja nisu saveznik već deo problema, kategorični su autori Analize i dodaju da vladavina prava i integritet institucija, uz slobodnu javnost, predstavljaju lekove protiv lične vlasti.

BIRODI će svoju ocenu izbornog integriteta donositi upravo na sadržaju i poštovanju zakona, koji su (ne)posredno vezani za izborni proces.

Pored toga, ova organizacija će pratiti i postupanje institucija koje imaju (ne)posredne nadležnosti vezane za izbore, odnosno poštovanje kodeksa i postupanja profesija koje su (ne)posredno vezane za izborni proces.

Izradom izveštaja o izbornom integritetu BIRODI će pokušati da doprinese jačanju izborne javnosti, čineći prvi, ali ne dovoljni korak u razvoju izbornog integriteta.

Drugi korak ove organizacije  je da, mesečnim izveštajima i formiranjem izbornog panela, proces navedenog monitoringa učini participativnim.

Analizu Nacrta Zaključka druge faze međustranačkog dijaloga, u celosti, možete pročitati na sajtu Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Marinović: Korišćenje ličnih podataka nakon dostave je zloupotreba

Beograd, 15. avgust 2022. – Onog trenutka kada dostavljač dostavi hranu svrha korišć…