Naslovna Politika Blagojević: ’’Vranjske’’ su primer šta može da se desi ’’Južnim vestima’’

Blagojević: ’’Vranjske’’ su primer šta može da se desi ’’Južnim vestima’’

9 min read
0
519
Predrag Blagojević

Beograd/Niš, 6. april 2018. –  Urednik Južnih vesti Predrag Blagojević rekao je u Novom danu da se boji epiloga pritisaka na taj medij i stalnih poreskih kontrola koje ometaju njihov rad, kao i da su i Vranjske novine "dobar primer šta moze da bude taj epilog".

On je rekao da poreske inspekcije koje proveravaju poslovanje tog medija obavljaju aktivnosti mimo naloga koje imaju, daleko od njihovih ovlašćenja.

Od 2013. Južne vesti proverava peta kontrola, ali nikada nisu nisu pronađene nikakve nepravilnosti.

"Dolazile su brojne inspekcije, pored poreske i za kontrolu pušenja, softvera, komunalne inspekcije, za neke inspekcije nismo znali ni da postoje. Ali nemamo mi ništa protiv kontrola, samo neka se drže svojih ovlašćenja i ne rade ono što ne bi smeli da rade", kazao je Blagojević.

 Sada su u Južni vesti došle dve paralelne inspekcije, dodaje, i krenule da proveravaju sve od osnivanja firme.

"Problem je što one proveravaju mimo onoga što im piše u nalogu", kazao je Blagojević i dodao da to utiče i na rad u redakciji jer inspektori često viču, grubi su, bahati.

Upitan da li se radi o pritisku, Blagojević je rekao da nema dilemu što se toga tiče.

"Niš nije Njujork, mi dobijemo informaciju i pre nego što dođu insprektori, tako da mi saznamo i ko stiže i po čijem nalogu stiže. Pa smo tako nekoliko puta izveštaje za nalazima da nisu pronađene nikakve nepravilnosti posle anonimno slali tadašnjem gradonačelniku jer je on slao inspekcije", kazao je Blagojević.

Da se radi o političkim pritiscima vidi se i po tome što poreski inspektor ne dođe da proveri nešto ciljano, već da bi našao nepravilnosti i to se vidi po tome šta je sve tražio, kaže Blagojević, npr podatke o pet najvećih klijenata, oglašivača i onda kreće njih da zove.

"Neka proveravaju firme sa kojima sarađujemo, ali problem je način na koji se te firme proveravaju, oni to rade bez naloga za proveru te firme, već i po privatnoj liniji kontaktiraju članove porodica vlasnika firmi sa kojima sarađujemo. Namera je da se zaplaše naši klijenti i da nam se preseče dotok novca", objasnio je novinar.

On je ponovio da inspektori kontaktiraju i članove porodica zaposlenih i članove vlasnika firmi saradnika Južnih vesti.

"Možemo da prijavimo te slučajeve tužilaštvu, ali ako navedemo da ih je maltretirao poreski inspektor, koliko vlasnika firmi je spremnno da javno da se tako zameri poreskim vlastima", upitao je.

"Zato je taj model pritiska na medije savršen. Dugo nismo izlazili u javnost u ovoj meri, jer mi imamo izbor ili da ćutimo, ili da izađemo u javnost i pošaljemo poruku javnosti ali istovremeno i drugim firmama koje bi se možda oglašavale kod nas – nemojte to da radite, imaćete ovakve probleme i vi", objasnio je.

"Zamislite situaciju u kojoj radite, a inspektori su tu pored vas i traže neke papire, glume šerife… to stvara pritisak i nervozu", navodi.

Blagojević dodaje i da je problem je i tehničke prirode, jer dok god je otvoren postupak kontrole firme, ona ne može regularno da sprovodi finansijske aktivnosti, niti vrši izmene u npr obračuju plata, a poslednja inspekcija u Južnim vestima traje već šest meseci.

On je rekao ida se boji epiloga, kao i da su i Vranjske novine dobar primer šta moze da bude epilog ovakvih pritisaka na Južne vesti.

"Mi se ne bojimo inspekcija, svih godina koliko radimo, nisu našli nijednu jedinu grešku, nista, tu nemamo strah da će nešto sada pronaći. A s druge strane realno je da grešaka bude, nemoguće je da deset godina radite, a nemajte nijednu grešku. Bojim se da ćemo ostati sami kada je reč o oglašivačima, sprečavaju nas da ostvarimo zaradu, ne možemo da plaćamo novinare… plašimo se koliko ovo može da se izdrži. To nije normalno stanje, a traje već šest meseci, unosi nervozu, prenosi se i na redakciju i porodice".

Blagojević kaže da su se Južne vesti obraćali različitim institicuijama više puta. "Često se svodi na to da tužilaštva traže svedoke, a ti svedoci su vlasnici firmi i nisu spremni da se zamere poreskim vlastima, a mi smo primer kako to izgleda zameriti se vlastima", kazao je.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Kisić: Nema političke volje za suđenje ratnim zločincima

Beograd, 23.oktobar 2018. – Izabela Kisić iz Helsinškog odbora ocenila je u D…