Naslovna Kultura Književnost Bobičić: Aktivizam je važan zbog toga što nam otvara prostor da zajedno delujemo u pravcu promene

Bobičić: Aktivizam je važan zbog toga što nam otvara prostor da zajedno delujemo u pravcu promene

9 minuta za čitanje
0
200
Pobunjene čitateljke

Niš, 16. maj 2022. – U uži izbor za Ninovu nagradu 2021. godine nije ušla nijedna autorka.

Izvor: Media & reform centar Niš

To je podstaklo Pobunjene čitateljke koje se i inače bore protiv stereotipa u književnosti da ustanove priznanje Štefica Cvek čiji cilj nije uobičajeno nadmetanje za najbolju knjigu već naprotiv – afirmacija nekompetitivne, višeglasne, regionalne, feminističke, kvir i antifašističke književnosti.

O motivima, izazovima, značaju borbe i aktivizmu iz perspektive Pobunjenih čitateljki govori Nađa Bobičić.

Zbog čega je aktivizam važan?

Zbog toga što nam otvara prostor da zajedno delujemo u pravcu promene, koja nam je u trenutnim globalnim okolnosti dominacije neoliberalnog kapitalizma i ekološke katastrofe, mnogobrojnih ratova i sistemskog nasilja, više nego neophodna.

Koja je bila inicijalna kapisla da pokrenete ovu inicijativu?

Godinama pratimo i kritikujemo rodno nesenzitivisanu književnu i kulturnu scenu. Tako smo redovno pisale seriju tekstova kao komentar na dodeljivanje nagrade NINNIN po majci, NIN po tetki (za izbor knjiga izdatih 2018), NIN 2019: Jugoslavija bez Jugoslovenki.  Kako bismo napravile jedan prelomni korak, pisale smo o romanima koje potpisuju žene, jer u užem izboru za nagradu NIN nije bilo uključeno delo nijedne književnice.

Takve prakse smatramo vrlo problematičnim, pa smo odlučile da kritiku književnosti glavnog toka, upotpunimo nekim novim i drugačijim praksama.

Zato smo sastavile tekst sa našom alternativnim isključivo ženskim izborom Pobunjeni NIN-in izbor: šest autorki za neformalnu selekciju. Kao logičan korak nastalo je priznanje Štefica Cvek, koje je sve što klasične književne nagrade nisu – nekompetitivno, višeglasno, regionalno, feminističko, kvir, antifašističko. Jedinstvenost nagrade Štefica Cvek među regionalnim književnim nagradama jeste u procesu izbora, koji sadrži dve glavne faze.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju, sa partnerima Grupom 484 i Fondacijom „Jelena Šantić“ kroz projekat „Lokalni poziv za EU” a uz finansijsku podršku Evropske unije pruža podršku autentičnim lokalnim inicijativama koje će raditi na unapređenju svojih zajednica u oblastima vladavine prava i kulturne raznolikosti.

U prvoj fazi smo pozvale što veći broj kulturnih radnica i radnika u književnom polju (književnice/i, urednice/i, kritičarke/i, novinarke/i) da predlože naslove pobunjene prozne književnosti objavljene tokom 2021.

Njih 54 predložili su ukupno 76 knjiga, od kojih je u konkurenciju prema žanru, godini i jeziku prvog izdanja ušlo 48 (16 knjiga autora i 29 knjiga autorki te 3 kolektivna dela).

Pored preporuka za knjige, zamolili smo ih i da proslede kontakte drugih koleginica i kolega koji bi mogli dati svoje preporuke, što je doprinelo stalnom uvećavanju zajednice.

U drugoj fazi, žiri Pobunjenih čitateljki, prolazio je kroz preporučene naslove i napravio selekciju za ovogodišnju nagradu Štefica Cvek. U prvoj godini Šteficu Cvek dobilo je devet knjiga.

Da li ste nekada (i kada) poželeli da odustanete?

Bilo je izazovno pročitati korpus od pedeset knjiga i tehnički organizovati istraživanje sa uključivanjem najšire regionalne književne zajednice, ali nismo uopšte razmatrale opciju da odustanemo. Verovatno zato što je pokretanje ovog priznanja i objavljivanje pratećeg biltena bilo naredni korak na putu kojim već godinama koračamo pored svih izazova.

Koji su Vam bili najveći izazovi tokom aktivističke borbe?

Izazov je kontinuirano raditi, rasti i stalno prekoračivati granice koje nam nameće konzervativno društvo, kako bismo otvarale prostor za višeglasje progresivnih poetika i ideja. Srećom, naučile smo da se ti glasovi vremenom sve više umnožavaju, da naš rad ima saveznice/ke širom nekadašnjeg jugoslovenskog prostora, tako da ne odjekuju kao prazan odjek, nego da nam se vraćaju bogatiji i glasniji, kao sve jači odjek. Sa svakim tekstom, emisijom, podkastom, radionicom, pobunjene su brojnije i dopiru do većeg kruga drugih pobunjenih čitateljki.

Najznačajniji trenutak, odnosno trenutak u kom ste pomislili da je vredelo truda?

Nekoliko je takvih trenutaka.  Prvi je bila reakcija književne zajednice kojoj smo se obratile i koja nam je u velikom broju odgovorila na upitnik i preporučivala kontakte drugih kolega/nica. Njihovi, mahom pozitivni komentari delovali su ohrabrujuće, ali i kao znak da postoji klima za ovakvu solidarnu inicijativu nasuprot umetničkoj sujeti i nametnutoj izdavačkoj kompeticiji koja, nažalost, dominira u književnom polju.

Drugi, kada smo konačno nakon mnogo rada prelomile kojih devet knjiga ulaze u izbor. Zato što je svaka od njih vredna čitanja, uzbudljiva na svoj način. Dakle, onda kada smo napravile spisak koji bismo bez dileme preporučile drugim pobunjenim čitateljkama i za koji smo siguran da će razdrmati stvari na književnoj sceni regije.

I treći, nakon proglašenja nagrade, kada su i dobitnice i najšira zajednica prihvatili izbor i njegovu nekompetitvnu prirodu, dajući podršku, preporučujući i čitajući izabrane knjige bez obzira da li su ih napisale mlađe ili iskusnije autorke.

Po(r)uka budućim aktivistima…

Pobunite se protiv fašizma i kapitalizma, protiv nejednakosti, i nepravde!

Podrška kroz promeni.rs nam je značajna zbog…

Zato što smo uspele da održimo kontinuitet izdavanja biltena, ali i da pokrenemo izbor Štefica Cvek koji će se tek razvijati u budućnosti, i za koji se nadamo da će imati dugoročni uticaj. Kako malo u šali a malo u zbilji kažemo, da će trajati barem koliko nagrada NIN.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Književnost
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Roman ” Povratak na Zejrek” Vladimira Jaćimovića u izdanju Arhipelaga

Beograd, 27. septembra 2022. – Roman Vladimira Jaćimovića Povratak na Zejrek upravo je obj…