Naslovna Vesti Srbija Bodrožić: Informativni program RTS-a vređa inteligenciju građana, potpuno se predao političkim vlastima

Bodrožić: Informativni program RTS-a vređa inteligenciju građana, potpuno se predao političkim vlastima

4 minuta za čitanje
0
163
Željko Bodrožić

Beograd, 20. avgust 2020. – Predsednik NUNS Željko Bodrožić ocenio je za N1 da je neizglasavanje novog generalnog direktora RTS-a i ostanak Dragana Bujoševića na toj funkciji „davanje nove šanse“ dosadašnjem čelnom čoveku javnog servisa.

U oblasti informisanja, javni servisi su postamenti objektivnog informisanja. U normalnim zemljama javni servis zadaje zadatak u kvalitetu drugima, i zna se da najveći deo populacije ima poverenje u javni servis. On je jako bitan zbog javnosti i javnog mnjenja. Javni servis bi trebalo da bude neutralan i zato postoje mehanizmi koji obezbeđuju tu neutralnost“, naveo je on i dodao da u Srbiji nije to slučaj.

Govoreći o statusu Dragana Bujoševića i nastavku njegovog mandata na čelu RTS-a, on je rekao da je „cela naša država u v.d. stanju“.

Kada pogledate, u javnom sektoru veliki broj direktora je nezakonito u v.d. stanju. I to je najbolji način da se ti rukovodioci drže pod kontrolom. Po principu štapa i kanapa. Svezani su tom funkcijom, ne dobijaju redovni mandat, nego ovako, u v.d. stanju taj rukovodioc može da bude smenjen za pet minuta. U slučaju RTS-a je žalosno što je Upravni odbor imao kandidate koje je mogao da bira, ali se odlučio da to ne uradi. Očigledno mu se (Bujoševiću) daje još jedna šansa da proba“, naveo je on i dodao da se zna da je vlast izuzetno zadovoljna dosadašnjim njegovim radom.

Bodrožić pretpostavlja da se na ovaj način šalje poruka Bujoševiću treba da znači da u sledećem mandatu „treba da bude još poslušniji„.

Kao što mislim ja i mnogi nezavisni novinari, on je pretvorio informativni program u propagandni program Srpske napredne stranke, odnosno predsednika Aleksandra Vučića. Informativni program je dobrim delom retardirao, i vratio se u devedesete, kada je služio onoj vlasti da zamagljuje činjenice i obavlja propagandu“, smatra Bodrožić.

RTS se pretvorio u privatnu televiziju Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke“, istakao je on.

Bodrožić je rekao i da, uprkos svemu, na RTS-u u mnogim programima rade vrsni profesionalci koji uz pomoć „štapa i kanapa“ održavaju program.

Informativni program RTS-a vređa inteligenciju građana, i potpuno se predao političkim vlastima“, napominje on.

Bodrožić ocenjuje da smo ovakav način vođenja RTS-a imali već devedesetih godina i naglašava da „mu nije jasno kako ne vide da srljaju u propast„.

Ono što je loše je da obmanjuju građane i stvaraju pogrešnu sliku o Srbiji i to emituju na državnoj televiziji“, kaže on.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Porez na CO2 na granicama EU kao instrument zaštite klime i konkurencije

Brisel, 16. septembar 2020. – Francuska se već godinama zalaže za uvođenje poreza na emisi…