Naslovna Politika Bodrožić: Konkursno sufinansiranje medija je otvorena pljačka državnog budžeta

Bodrožić: Konkursno sufinansiranje medija je otvorena pljačka državnog budžeta

3 minuta za čitanje
0
180
Željko Bodrožić

Beograd, 3. maj 2019. – Situacija u medijima je crna, da crnja ne može biti, a gotovo sve novine, portali, čak i sve radio stanice u službi su vladajuće partije i njenog predsednika, izjavio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić na Medijskom forumu, povodom 3. maja Dana slobode medija.

Medijski forum organizovali su Sindikat Nezavisnost, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) u saradnji sa Fridrih Ebert fondacije u hotelu Zira.

Na forumu je rečeno da je položaj novinara u Srbiji katastrofalan, i da se oni osim za golu egzistenciju, bore i za bezbednost. 

Bodrožić je ukazao da se tek u pojedinim slučajevima napada na novinare došlo do "otvaranja fascikli", ali ne i sudske presude, uz ocenu da je presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije značajan, ali nedovoljan korak.

Prema njegovim rečima, svaki dijalog predstavnika medija sa vlašću je maska, odnosno pokriće za privid "napolju" da se radi na unapređenju slobode medija u Srbiji.

Sve ove godine se trudimo da izađemo u susret međunarodnim akterima, da idemo na pregovore sa vlastima, da formiramo tim za dijalog, da učestvujemo u izradi Medijske strategije, da se uključimo u izradu zakona i onda služimo kao pokriće za uslovno rečeno evropsku agendu ove vlasti, a sve što radimo ostaje mrtvo slovo na papiru i uzaludan posao, rekao je on.

Upozorio je da je konkursno sufinansiranje medija otvorena pljačka uz prelivanje miliona evra iz opštinskih, pokrajinskog i državnog budžeta u medije pod kontrolom vlasti i dodao da je savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević obećala da će se raditi da se to popravi.

Bodrožić je ocenio da kad jednog dana dođe do promene vlasti, to ćebiti ozbiljan posao za MUP.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Brnabić grubo prekršila sva pravila ponašanja državnih funkcionera prema medijima

Beograd, 27. januar 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je…