Naslovna Vesti Srbija Bodrožić: Tabloidni mediji su slika i prilika ljudskih profila koji su zajahali vlast

Bodrožić: Tabloidni mediji su slika i prilika ljudskih profila koji su zajahali vlast

3 minuta za čitanje
0
294
Željko Bodrožić

Beograd, 30. januar 2020. – Željko Bodrožić je pre nepunih godinu dana izabran za predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije i od tada je još glasniji u borbi za osvajanje medijskih sloboda i protiv uzurpacije i kontrole medijskog prostora.

On je pre svega novinar koji poštuje etički kodeks profesije, a mnogi ga pamte kao medijskog radnika koji je krajem devedestih i početkom dvehiljaditih osuđivan u sudovima u Srbiji zbog svojih tektova.

Bodrožić je postao prvi novinar u našoj zemlji koji je dobio spor protiv države pred Komitetom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Njujorku, kao i dva spora pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Od 1991. je u novinarstvu od rada u lokalnim medijima do osnivanja nedeljnika “Kikindske”, a za Biltten UGS Nezavisnost potpuno otvoreno govori o razlozima zbog kojih mediji u Srbiji danas idu ka dnu.

– Zakoračili smo u izbornu godinu i u tom kontekstu možemo govoriti o medijskim slobodama. Upravo nepostojanje zadovoljavajućeg stepena slobode medija u Srbiji jedan je od razloga zbog kojeg deo opozicije najavljuje bojkot izbora. Da li možemo očekivati upravo suprotno, umesto da se obezbedi sloboda medija, da u predizbornoj kampanji i nacionalni i lokalni mediji budu izloženi još većem pritisku? U tom smislu kakva su predviđanja za stanje u medijima u ovoj izbornoj, 2020. godini?

Ne treba ništa predviđati, već se sve jasno vidi, a dovoljno je osvrnuti se samo na prve tri nedelje ove godine i konstatovati da Aleksandar Vučić i njegova organizovana grupa ne žele da ispuste kontrolu nad većinom medija u zemlji, od televizija sa nacionalnom frekvencijom, preko tabloida do skoro svih lokalnih televizija, portala, radio stanica i novina. Naježim se kad pomislim šta nas još sve čeka do izbora, a i posle njih, jer režim je u neprekidnoj izbornoj kampanji i bez prestanka i ikakvog zazora iz dana u dan ubija svojom propagandom moždane vijuge svojih građana.

Tekst Tamare Srijemac, u celosti, možete pročitati na sajtu UGS Nezavisnost.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…