Naslovna Civilno društvo Bodrožić: Većina Srbije živi kao da je u Centralnom zatvoru

Bodrožić: Većina Srbije živi kao da je u Centralnom zatvoru

4 minuta za čitanje
0
193
Željko Bodrožić

Beograd, 16. oktobar 2019. – Novinari koji su se okupili na skupu podrške novinarima televizije N1 ocenili su da su novinari koji „profesionalno rade svoj posao“ izloženi uvredama i napadima, kao i da očekuju još napada na one koji se usude da kritikuju vlast.

Novinarka Tamara Spaić kazala je da želi da zna ko su fantomi koji napadaju N1 i poručila tužilaštvu i policiji da se probude „iz dubokog sna i počnu da rade svoj posao i otkriju ko su odgovorni za napade na tu televiziju“.

Tokom skupa, tri osobe su prisutnima delile letke na kojim je pisalo „Srbija doviđenja, dobrodošli u Luksemburg“ i na kojima je stajao logo televizije N1.

Oni su prisutnima delili i lažne pasoše na kojima je bio logo N1, kao i lažni pečati na kojima piše logo N1 Luksemburg.

Tamara Spaić je ocenila da je napis na lecima vid pritiska i zastrašivanja novinara N1, koji su inspirisani onim što govori predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić kazao je da živimo u društvu u kome nema slobode medija i da se nada da će Evropska unija učiniti nešto.

On je dodao da ako Srbija želi u porodicu evropskih naroda, vlast mora da ostavi novinare na miru.

Bodrožić je podsetio na slučaj javnog uzbunjivača A. O. iz Krušika koji je, kako je rekao, tokom boravka u pritvoru „gledao televiziju na kojoj je bilo dostupno pet kanala sa nacionalnom frekvencijom i nije znao da se iko interesuje za njegov slučaj“.

Bodrožić je ocenio da većina Srbije živi kao da je u Centralnom zatvoru.

Novinar BIRN-a Slobodan Georgiev kazao je da „vlast davi N1 već neko vreme“ i dodao da je to samo jedna „spoljna manifestacija“, kao i da su ti pritisci sve gori.

Da nema N1, ne bismo znali šta se dešava u Srbiji“, kazao je Georgiev i dodao, pokazujući na zgradu Vlade Srbije, da se „ljudi iz ove lepe zgrade ne šale“.

On je dodao da bi voleo da ovakvih skupova ne bude i dodao da građani moraju da veruju u ono što novinari rade.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …