Naslovna Politika Bodrožić: Vlast da koristi isti pristup prilikom istrage svih pretnji novinarima

Bodrožić: Vlast da koristi isti pristup prilikom istrage svih pretnji novinarima

3 minuta za čitanje
0
127
Željko Bodrožić

Beograd, 16. maj 2020. – Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić pozdravio je brzu reakciju vlasti u slučajevima pretnji Slobodanu Georgievu i Ivanu Ivanoviću, ali je napomenuo da su se oni i ranije suočavali sa brojnim pretnjama, koje nisu rešavane, prenosi platforma Safejounalists.net.

Bodrožić je objasnio da do takvih pretnji dolazi često posle targetiranja od državnih zvaničnika i kampanja blaćenja provladinih tabloida.

U ovom slučaju vlasti su pokazale da mogu da deluju profesionalno, identifikuju izvore pretnji i uhapse ih. Sada kada znamo da je to moguće, snažno ih pozivamo da koriste isti pristup prilikom istrage svih pretnji novinarima, dodao je Bodrožić.

Istraživački novinar Slobodan Georgiev i voditelj kritičko humorističke emisije Ivan Ivanović primili su onlajn pretnje smrću sa istog tviter profila, a policija je uhapsila osobu koje stoji iza tih pretnji.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara – SafeJournalists.net – koja predstavlja više od 8.200 članova, pridružuje se svom članu NUNS pozdravljajući brzu reakciju srpskih vlasti.

Delimo zabrinutost srpskih novinara, jer sa 259 incidenata učinjenih na štetu novinara od 2015. godine, Srbija je crni šampion u regionu.

SafeJournalists.net apeluje na državne službenike Srbije da doprinesu smirivanju tenzija i ne podstiču dalje neprijateljsko okruženje u kojem novinari rade.

Tražimo da se javnim tužiocima i policiji pruži podrška da vrše svoju dužnost na najvišem nivou profesionalizma i odgovornosti kako bi mogli da istraže i procesuiraju sve slučajeve pretnji novinarima.

SafeJournalist.net će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

Regionalnu platformu čine Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i NUNS.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nedeljkov: Izmene izbornih zakona minorne, nije umanjena pojava funkcionerske kampanje, a kamoli iskorenjena

Beograd, 27. maj 2020. – „Činjenica je da smo za dve nedelje nastavka kampanje izbrojali 2…