Naslovna Politika Bogosavljević: Demografski razvoj strahovito utiče i uticaće na medijsku sliku i budućnost medija u Srbiji

Bogosavljević: Demografski razvoj strahovito utiče i uticaće na medijsku sliku i budućnost medija u Srbiji

6 min read
0
248
Srđan Bogosavljević

Beograd, 4. oktobar 2018. – Domaću medijsku scenu karakterišu katastrofalna "šuma medija" i nezdravo medijsko tržište, upozoreno je na strukovnoj konferenciji "Prava mera medija", uz ocenu da će demografija Srbije ključno uticati na budućnost njenih medija.

Generalni direktor Ipsos Strategic Marketinga Srđan Bogosavljević sa ovolikim brojem igrača ne vidi mogućnost da medijsko tršište tako lako ozdravi.

On je, na skupu u organizaciji Asocijacije medija i Color Media Communications, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i USAID, predočio da je tržište optrećeno velikim brojem igrača i niskim cenama.

Veliki broj medija nastao je u eri budžetiranja i dalje očekuje i dobija pomoć, a ne razvija model za sopstvenu održivost, ukazao je Bogosavljević, ubeđen da bi manji broj medija zaradio više.

Predstavljajući istraživanje "Srbija 2017-2023", on je precizirao da su ukupni prihodi domaćih medija do 440 miliona evra, dok rashodi godinama idu iznad prihoda.

Nabrajajući pokazatelje nezdravosti medijskog tržišta, Bogosavljević je primetio da ima izuzetno uspešnih medijskih preduzeća, ali i mnogo onih koji su godinama u gubicima ili na na nuli, a niko ne propada, svi su na trištu.

Uz podatak da Srbija danas ima 2.050 medija, Bosavljević je precizirao da se oni uglavnom finansiraju iz budžeta, stranih ili domaćih donacija i zato nisu za tržište.

Ilustracije radi, on je pomenuo da u Srbiji ima oko 10 nacionalnih dnevnih novina, dok Nemačka ima četiri.

Retke su zemlje sa ovakvom medijskom ponudom, uz Srbiju, samo još BiH i Makedonija, ukazao je Bogosavljević, ističući da se, s druge strane, okruženje za digitalne medije veoma brzo razvija, a da je infrastruktura perfektna.

Iz istraživanja proističe da medijskom scenom dominiraju televizije i da štampa dramatično pada, dok internet dramatično raste.

Bogosavljević je predvideo da će budućnost biti deterministana demografijom i njenim tržišnim potencijalom, regulatornim okvirom i ekonomskim i političkim zbivanjima.

Prema njegovom stavu, demografski razvoj strahovito utiče i uticaće na medijsku sliku i budućnost medija u Srbiji.

On je uveren da demografski potencijal, pomnožen sa ekonomskim rastom, daje nadu da mediji u Srbiji mogu biti održivi.

Izvršna direktorka Asocijacije medija Dalila Ljubičić naglasila je da je izrada studije trajala oko godinu dana i podsetila da je prvi put predstavljena u aprilu.

Ova ideja neće zaživeti, ako se svi ne aktiviramo, poručila je Ljubićić i objasnila da "Prava mera medija" daje odgovor na pitanje kojom merom opisati svoj medij, kako bi ga tržište prepoznalo i odredilo mu potencijal.

To nam je cilj, da zajedno dođemo do toga kakve su nam mere potrebne da bi medij adekvatno bio dostupan tržištu i na kraju se monetizovao, zaključila je Ljubičić.

Direktor USAID projekta jačanja okruženja za održivost medija Evan Trač smatra je da je suština merenja medija da se napravi regulativa za bolje poslovno okruženje medija.

To bi doprinelo transparentnosti i kolektivnom shvatanju šta su slabosti medija, a onda i kako bolje da se iskoriste prihodi od oglašavanja i gledanosti, zaključio je Trač, prenosi Fonet.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…