Naslovna Politika Borba protiv nasilja nad ženama i decom samo deklarativni prioritet Vlade Srbije

Borba protiv nasilja nad ženama i decom samo deklarativni prioritet Vlade Srbije

3 minuta za čitanje
0
224
Demokratska stranka

Beograd, 26. maj 2019. – Povodom nedavnih slučajeva porodičnog nasilja u Srbiji u kojima je više osoba stradalo reagovala je Demokratska stranka (DS).

 DS je zatražila „hitno i neodložno utvrđivanje odgovornosti za propuste insitutucija i pojedinaca koje su dovele do tragičnog epiloga i sankcionisanje svih koji su svojim nečinjenjem ugrozili ljudske živote“.

Ocenjujući da je borba protiv nasilja nad ženama i decom „samo deklarativno prioritet za Vladu Srbije“, DS je u saopštenju naveo da „praksu ne čine deklaracije, formirana tela, izmenjeno zakonodavstvo i namere, već statistika koja je neumoljiva i jezivo opominje da se ne radi“.

Ništa se ne preduzima da se nasilje ne dogodi, da agresiji mesta nema. Žene i deca gube zaklon pred nasilnikom zato što se svi izmiču. Da su prijave nasilja uzete ozbiljno, da su nasilnici adekvatno i na vreme sankcionisani, da im je oduzeto oružje, da je nasilnik zadržan u pritvoru, da je nakon prvog incidenta udaljen iz kuće, ubistva bi bila sprečena“, stoji u saopštenju.

Demokrate su navele da država „ne garantuje primenu zakona, jer profesionalci i dalje postupaju uzimajući u obzir sopstvene stavove i predrasude o ženama, a ne zakone i obaveze profesije“.

Podsticanje stereotipa kroz tabloidni način izveštavanja samo uvećava rizike od ponavljanja zločina. Nedeljama slušamo lažne optužbe o nedostatku empatije kod opozicije, pomanjkanju osećaja za bol bližnjih, a u zbilji i okruženju dešavaju se zločini koji su morali biti sprečeni. Razlog nesprečavanja nije u ljudskoj prirodi, već u prirodi ove vlasti i mržnji koja se generiše na javnoj sceni„, piše u saopštenju.

Prethodnih dana, u dva slučaja porodičnog nasilja u Novom Sadu i u Molu, ubijene su četiri osobe.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…