Naslovna Vesti Evropska unija Borel: Bliski odnosi sa Putinovim režimom više nisu kompatibilni sa evrointegracijama

Borel: Bliski odnosi sa Putinovim režimom više nisu kompatibilni sa evrointegracijama

3 minuta za čitanje
0
144
Žozep Borel

Brisel, 16. maj 2022. – Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je u Briselu da Srbija treba što pre da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji i da održavanje bliskih odnosa sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina više nije kompatibilno sa evropskim integracijama.

Posle radnog ručka ministara spoljnih poslova članica EU i ekonomija Zapadnog Balkana, tokom dvodnevnog sastanka Saveta EU za spoljne poslove, Borel je rekao da Unija “razume teškoće” i da “mnogo ceni” glasanje protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN, ali da od kandidata za članstvo i partnera “očekuje da se u potpunosti usklade sa spoljnom politikom“.

Za mene je jasno, i za mnoge od mojih kolega u Savetu EU za spoljne poslove, da održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije kompatibilno sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU. Te dve stvari u isto vreme nisu kompatibilne“, kazao je Borel.

Naveo je i da je “neutralnost u svetlu rata u Ukrajini lažan koncept“.

Jedna zemlja je izvela invaziju na drugu i stavljanje njih u istu ravan znači da nema razlika između napadača i napadnutog. To nije moguće“, dodao je.

Borel je rekao da EU pozdravlja “strateške i hrabre izbore” onih partnera koji se u potpunosti usklađuju sa njenom spoljnom politikom i sankcijama Rusiji.

To nisu svi, ali su mnogi. Ministri su izrazili jasno očekivanje prema partnerima kao budućim članicama da budu posvećene evropskim vrednostima i spoljnoj politici EU. Oni koji to još nisu uradili, a Srbija je jedna od njih, treba što je pre moguće da se usklade i da primene sankcije“, naveo je Borel.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…