Naslovna Politika Evropska unija Boris Džonson izabran za lidera vladajuće Konzervativne partije

Boris Džonson izabran za lidera vladajuće Konzervativne partije

4 minuta za čitanje
0
125
Boris Džonson

London, 23. jul 2019. – Bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson izabran je za lidera vladajuće Konzervativne partije.

Džonson će 24. jula postati premijer, a glavno pitanje koje ga na funkciji čeka je izlazak Britanije iz EU.

U pobedničkom govoru je rekao da će osnovni ciljevi njegove vlade biti sprovođenje Bregzita i ujedinjavanje zemlje.

On je u finalnom nadmetanju za liderstvo, u kom je od početka bio veliki favorit, pobedio sadašnjeg šefa diplomatije Džeremija Hanta.

Bivši gradonačelnik Londona dobio je na izborima u Konzervativnoj partiji 66% glasova. Izlaznost je bila preko 87% od gotovo 160.000 članova partije.

I Džonson i Hant su tokom kampanje stali na stanovište da je Bregzit bez sporazuma o istupanju prihvatljiv.

Do izbora u Konzervativnoj partiji je došlo posle ostavke dosadašnje premijerke Tereze Mej nakon niza poraza u parlamentu vezanih za Bregzit.

Predsedavajući Konzervativne partije Brendon Luis je rekao da su izbori na najbolji način pokazali vrednosti partije i pozvao stranku da stane iza novog lidera i podrži ga.

Cilj Bregzit, ujedinjavanje zemlje i pobeda nad Korbinom

Novi lider britanskih konzervativaca rekao je u pobedničkom govoru da će osnovni ciljevi njegove vlade biti sprovođenje Bregzita i ujedinjavanje zemlje.

Cilj je sprovođenje Bregzita, ujedinjavanje zemlje, pobeda nad Džeremijem Korbinom. I to ćemo učiniti“, rekao je Džonson (55) nakon što je proglašen za pobednika na partijskim izborima.

On je naveo da će doneti zemlji novu energiju i duh da je moguće učiniti nešto.

Danas, u ovom ključnom momentu naše istorije, moramo da pomirimo dva plemenita instinkta – želju za slobodnom trgovinom i saradnjom s našim partnerima, i istovremenu pođednako duboku želju za demokratskom vladom u ovoj zemlji“, izjavio je novi lider konzervativaca.

Prema njegovim rečima, mnogi će sigurno dovesti u pitanje njegov izbor, ali u Konzervativnoj partiji “niko nema monopol na mudrost“.

Džonson se zahvalio svom rivalu Džeremiju Hantu na kvalitetnoj kampanji i dosadašnjoj premijerki Terezi Mej na “izuzetnoj službi partiji i zemlji“.

Neki britanski ministri su najavili ostavke u slučaju Džonsonove pobede, a ministarka obrazovanja En Milton je već podnela ostavku, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Skupština Srbije izabrala nove članove REM-a

Beograd, 14. februar 2020. – Skupština Srbije izabrala je Slobodana Cvejića i Višnju…