Naslovna Vesti Zapadni Balkan Bregu: “Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana je dobar plan”

Bregu: “Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana je dobar plan”

2 minuta za čitanje
0
234
Majlinda Bregu

Sarajevo, 07. decembar 2020. – Regionalna saradnja i regionalna integracija su dve strane iste medalje, ocenila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Bregu dodaje da je Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, koji su potpisali lideri svih šest ekonomija zapadnog Balkana dobar plan.

Integracija tržišta je možda više deo procesa evropske integracije, ali regionalna saradnja nije samo integracija tržišta, već politički proces, rekla je Bregu na otvaranju samita Evropske unije i zapadnog Balkana 2020 u organizaciji “Prijatelja Evrope”.

Kriza nameće dve perspektive, jedna je unutrašnja, a druga spoljna. Dok pandemija kovid-19 dramatično menja svet i sve nas čini izuzetno ranjivim i krhkim, regionalizacija može postati alternativni put razvoju, smatra Bregu.

Prema njenim rečima, početni koraci, kao što je dublja integracija, ne mogu uspeti bez istovremenih daljih koraka ka integraciji tržišta u evropsko tržište.

U saopštenju se navodi da je četvrtu godinu zaredom Savet za regionalnu saradnju partner  organizaciji sa sedištem u Briselu “Prijatelji Evrope” koja organizuje godišnji samit Evropske unije i zapadnog Balkana, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), zapovedništva američkih snaga za Evropu i programa Evropske unije “Evropa za građane”.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Zapadni Balkan
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Fon der Lajen: Prosperitet Balkana u potpunosti zavisi od njegove integracije u ostatak Evrope

Bled, 30. avgust 2022. – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila…