Naslovna Politika Bregu: Saradnja je ključna za efikasnu borbu protiv pandemije

Bregu: Saradnja je ključna za efikasnu borbu protiv pandemije

3 minuta za čitanje
0
148
Majlinda Bregu

Sarajevo, 18. mart 2020. –  Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu rekla je da su vreme, razmena infomacija i koordinacija od suštinskog značaja za efikasnu borbu protiv pandemije.

Bregu dodaje  i da koridori prema regionu treba budu otvoreni radi snabdevanja lekovima, medicinskom opremom i hranom.

Ona je to rekla na konsultancijama u vidu video konferencije sa predstavnicima šest vlada Zapadnog Balkana, Evropske unije i drugih regionalnih aktera o zajedničkim aktivnostima na ublažavanju posledica pandemije uzrokovane korona virusom, navodi se u saopštenju RCC.

Imamo odgovornost da hitno delujemo i damo ključni doprinos osiguranju kontinuiteta privredne delatnosti, očuvanju rada lanaca snabdevanja i sprečavanju pogoršanja socijalnih i ekonomskih problema sa kojima se naš region već suočava“, rekla je Bregu.

Učesnici sastanka, među kojima su bili predstavnici vlasti Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, Evropske unije (EU), Transportne zajednice i Srednjeevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), predstavili su situaciju u svojim ekonomijama, odnosno poljima rada, i buduće planove, a svi akteri iz regiona su naglasili da je od ključne važnosti da se uspostave zeleni koridori unutar regiona, kao i sa EU.

U saopštenju se navodi da je RCC spreman da nastavi ovakav vid komunikacije, kako bi se proveravala situacija na terenu i sagledavanje mogućnosti za njeno rešavanje.

Naš sledeći korak je priprema zajedničkih zaključaka kako bi se regionu omogućilo da radi na uspostavljanju zelenog koridora kako bi se obezbedio nesmetan protok roba unutar regiona, kao i van njega. To će se temeljiti na principima osiguravanja ekonomskog kontinuiteta, izbegavanja prekida isporuke roba i osnovnih usluga na celom Zapadnom Balkanu i van njega, a u cilju zaštite zdravlja i života naših građana“, rekla je Bregu i dodala da će region od EU zatražiti da se neiskorišćena sredstva iz instrumenta predpristupne pomoći (IPA) dodele za moguće hitne zahteve iz regiona.

Do danas su četiri od šest zemalja Zapadnog Balkana proglasile vanredno stanje, dok je preko 400 građana zaraženo korona virusom, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Petrović: Mediji koji pokušavaju da izveštavaju profesionalno su neka vrsta incidenta

Beograd, 07. april 2020. – Zaključak o informisanju koji je Vlada donela, a posle po…