Naslovna Vesti Bregu: Više muškaraca nego žena u radnoj snazi regiona

Bregu: Više muškaraca nego žena u radnoj snazi regiona

4 minuta za čitanje
0
329
Majlinda Bregu

Sarajevo, 16. april 2021. – Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu saopštila je da muškarci nadmašuju žene u radnoj snazi regiona za više od milion.

Pored toga, razlike u platama između polova u svim ekonomijama Zapadnog Balkana posebno su velike u profesijama koje se smatraju ”muškim”, kao što su tehnologija i računarstvo“, rekla je Bregu povodom pokretnja zajedničkog projekta RCC i Razvojnog programa UN (UNDP) pod nazivom Regionalna mreža žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici – STEM

Ona je navela da u zdravstu žene čine između 70 i 85 odsto diplomaca, manje od 40 posto ih je u poljoprivredi, a samo između 20 i 30 posto u oblasti inženjerstva, objavljeno je veb sajtu RCC-a.

Stope zaposlenosti obrazovanih žena veće su nego kod muškaraca, ali uprkos tome u STEM oblastima i dalje je prisutna nefleksibilnost, kultura isključivosti u kojoj dominiraju muškarci“, upozorila je Bregu.

Prema njenim rečima, RCC iskreno veruje da “ova inicijativa osnaživanja mladih žena da se školuju i grade karijeru u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici dolazi u pravo vreme, s obzirom na ekonomske poteškoće s kojim se suočava ceo region zbpog krize izazvane kovidom“.

Projekat STEM je deo zajedničke inicijative RCC-UNDP na polju ekonomskog osnaživanja žena, koji se “naslanja” na Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište za period 2021-2024. godina.

Prema istraživanju RCC-a „Ekonomske koristi rodne jednakosti i osnaživanja žena u šest ekonomija Zapadnog Balkana“, bruto domaći proizvod po stanoviku u regionu mogao bi da se poveća za 1,5 odsto do 2035. godine ako vlade i privredni subjekti preduzmu koordinirane napore da se smanji rodna razlika u stopama zastupljenosti u radnoj snazi.

Prema nalazima studije, više žena u domaćinstima na Zapadnom Balkanu radi kao neplaćeni radnik nego u Evropskoj uniji. Šest regionalnih ekonomija je takođe i dalje daleko od rodne ravnopravnosti u pogledu rukovodnih struktura, sa učešćem žena na srednjim i višim upravljačkim položajima od 29 posto 2019. godine (pet procentnih poena ispod EU).

Takođe, indeks osnaživanje žena u regionu je ispod proseka EU, pri čemu je 2019. godine iznosio u proseku 52,4 poena od mogućih 100, naspram proseka u EU od 80 poena.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Marinović: Korišćenje ličnih podataka nakon dostave je zloupotreba

Beograd, 15. avgust 2022. – Onog trenutka kada dostavljač dostavi hranu svrha korišć…