Naslovna Vesti Evropska unija Britanski biznismeni “kupuju” državljanstva koja će im omogućiti bezvizna putovanja u EU

Britanski biznismeni “kupuju” državljanstva koja će im omogućiti bezvizna putovanja u EU

2 minuta za čitanje
0
191
EU pasoš

London, 29. septembar 2020. – Broj britanskih biznismena zainteresovanih za “kupovinu” državljanstva zemlje koja nudi bezvizna putovanja u EU znatno je povećan jer su očekivanja da Britanija i EU postignu post-Bregzit trgovinski sporazum sve manja, kažu u kompanijama koje se bave “migracijom investicija”.

Kompanija Astons saopštila je da je interesovanje klijenata za sticanja kiparskog ili grčkog državljanstva povećano u tekućem kvartalu za 50 odnosno 30% na godišnjem nivou, s obzirom da je ostalo manje od četiri meseca do trenutka kada vlasnici britanskog pasoša verovatno više neće uživati u slobodi kretanja širom EU.

I kompanija Henli i partneri (Henley & Partners) je izvestila o povećanju broja zahteva za savetovanje oko prijava investicija radi sticanja boravišta ili državljanstva na Malti, u Portugalji, Austriji i na nekoliko karipskih ostrva. Te zemlje nude pravo boravišta, putovanje bez viza u EU i državljanstvo ulagačima u lokalni biznis ili nekretnine.

Državljani neki karipskih država, uključujući Svetu Luciju i Sveti Kristofer i Nevis, uživaju povoljniji pristup EU zahvaljujući bliskim vezama sa članicama Unije kao rezultat istorijskih, diplomatskih i trgovinskih aranžmanana, prenosi Euractiv.rs

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…