Naslovna Politika Brnabić traži savet od Udruženja novinara Srbije zbog izveštaja “jedne televizije”

Brnabić traži savet od Udruženja novinara Srbije zbog izveštaja “jedne televizije”

7 minuta za čitanje
0
229
Ana Brnabić i Aleksandar Vučić

Beograd, 7. jun 2019.- Predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić uputila je danas pismo Udruženju novinara Srbije (UNS) i zatražila savet šta da uradi u situaciji kada je njena izjava na jednoj televiziji preneta kao odgovor na pitanje “koje joj nije postavljeno”, objavio je UNS u saopštenju.

Predsednica Vlade nije navela na koju televiziju misli.

Zbog sada već dugog sukoba na liniji državni organi – televizija N1 moguće je naslutiti da je reč upravo o toj televiziji, navodi UNS i, prenoseći pismo u celini, poručuje da će na njega odgovoriti “u kratkom roku“.

Premijerka Srbije navodi kako je “primorana” da se obrati Udruženju pismom i “zatraži mišljenje” jer je “suočena sa nesvakidašnjom situacijom“, mada “u potpunosti svesna” da je jedna od njenih glavnih obaveza da bude “otvorena prema javnosti” i da, kao predsednica Vlade “odgovara na pitanja koja javnost zanimaju“.

Poštujem uređivačku politiku svakog medija, jer je upravo njena nezavisnost conditio sine qua non slobode izražavanja i medijskih sloboda kao jedne od stubova demokratije svakog društva“, ističe Brnabić.

Ona navodi kako pismom želi da se konsultuje u nadi da će joj UNS “ukazati na to šta je potrebno uraditi kada se nađete u situaciji da vaš komentar bude predstavljen kao odgovor na pitanje koje vam zapravo nije ni postavljeno“.

Na taj način, kako je ukazala Brnabić, “stvoren utisak da je nosilac jedne od najviših funkcija u državi komentarisao temu, iako o toj temi nije ni razgovarao sa novinarom“.

U konkretnom slučaju, prvo je komentar koji sam dala u kameru jedne televizije iskorišćen kao navodni odgovor na pitanje koje mi ta televizija nije ni postavila. Samo par minuta kasnije, u okviru iste informativne emisije, taj isti komentar korišćen je u drugom prilogu kao navodni odgovor na drugo pitanje o sasvim drugoj temi“, ističe Brnabić.

Ona naglašava kako joj ni to pitanje “nije postavljeno“, niti se njen komentar “na bilo koji način odnosio na ono što je na toj televiziji posredovano kao tema priloga“.

Na taj način je, po mom dubokom mišljenju, javnost namerno dovedena u zabludu, a stvarnost falsifikovana na način koji do sada nije zabeležen u našim medijima“, ocenila je Brnabić.

Ona u pismu Udruženju novinara Srbije pita “da li mediji imaju pravo da koriste izjave pojedinaca kao montirane odgovore na neku temu kojom se bave?

Da li je to poštovanje standarda profesije? Da li će moj komentar od juče možda ponovo poslužiti kao odgovor na neko pitanje u budućnosti bez obzira na to da li mi je pitanje uopšte postavljeno, kao što je to sada bio slučaj? Da li su u pitanju neki novi standardi i, ako jesu, molim Vas da me o tome obavestite, kako bih znala kako da se prema tome odnosim“, napisala je premijerka u pismu koje prenosi UNS.

Brnbić naglašava da Udruženju piše iz razloga što je njoj lično “načinjena šteta time što je u delu javnosti vrlo ciljano stvoren sasvim pogrešan utisak” da se njen komentar odnosio na određene teme koje su u prilozima predstavljene, a na koje se nije odnosio.

Ono što jeste ozbiljan problem je to što je očigledno vrlo tendenciozno pokušano da se kod građana stvori slika o Vladi Srbije kao instituciji koja nije zainteresovana za probleme građana i konkretne teme. Šta ja kao predsednica Vlade u takvom slučaju mogu da uradim, a da to sutra ne bude novi povod za napad na mene lično i Vladu koju vodim pod optužbom da vršim pritisak na medije?“, pita premijerka Ana Brnabić u pismu Udruženju novinara Srbije.

Ona je naglasila da, kao predsednica Vlade, svaki put kada joj to obaveze dozvoljavaju, odgovara na pitanja novinara, “poštujući svako pitanje, svakog novinara i svaki mediji bez bilo kakvog izuzetka“.

Tako ću se ponašati u budućnosti jer to smatram jedino ispravnim“, poručila je Brnabić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CINS: Privilegije za provladine medije i pored toga što krše profesionalne i etičke standarde