Naslovna Civilno društvo CEDEM: Nema povećanja distance među etničkim grupama u Crnoj Gori

CEDEM: Nema povećanja distance među etničkim grupama u Crnoj Gori

4 minuta za čitanje
0
243
CEDEM

Podgorica, 17. septembar 2019. – Najveći stepen etničkog distanciranja Crnogorci iskazuju prema Romima, nešto manje prema Albancima, još niže prema Hrvatima, a gotovo da nimalo ne iskazuju distancu prema Srbima, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

CEDEM je istraživanje predstavio u PR pres servis u Podgorici.

Direktorka CEDEM-a, Milena Bešić, istakla je da je, imajući u vidu proces tranzicije društva i proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji kao i činjenicu da poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, kao i zaštita prava nacionalnih manjina predstavlja jedan od najvažnijih faktora bezbednosti i demokratskog razvoja svake države, „neophodno zalaganje nadležnih insitucija, nevladinih organizacija, medija i svih građana za ostvarivanje stabilnog međunacionalnog suživota i etničkog mira, kao i promovisanje vrijednosti kao što su ljudsko dostojanstvo, jednakost, ljudska prava i prava manjina“.

Stoga je CEDEM prepoznao veliki značaj analiziranja etničke distance koja je u multinacionalnom društvu od izuzetne važnosti za merenje socijalne kohezije i mogućnosti previranja i potencijalnih sukoba na nacionalnoj osnovi“, kazala je Bešić.

Ona je rekla da je istraživanjeMeđuetnički odnosi i etnička distanca u Crnoj Gori“ sprovedeno u maju ove godine na uzorku od 909 ispitanika iz 17 opština u Crnoj Gori.

Tri su osnovna cilja koje je istraživanje postavilo, i to:  prvo, da se oceni stepen poštovanja ključnih prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica; drugo, da se oceni efekat rada Saveta manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica; i treće, da se izmeri etnička distanca. Složenost ciljeva nameće i posebne strategije uzorkovanja“, kazala je Bešić.

Prema njenim rečima, istraživanjem su definisali set prava koje manjinski narodi i druge manjinske nacionalne zajednice treba da ostvaruju.

„Na osnovu važećih Vladinih dokumenata, pre svega Strategije manjinske politike, generisali smo deset ključnih prava koja su bila predmet istraživanja. U istraživanju su, za svako od navedenih prava, ispitanici odgovarali u kojoj meri se ova prava poštuju koristeći četvorostepenu Likertovu lestvicu procene“, pojasnila je Bešić, preneo je PR pres servis.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Razlivalište: Otvorene prijave za učešće mladih u omladinskom izazovu

Beograd, 07. avgust 2020. – Organizacija Razlivalište, drugi put po redu, organizuje…