Naslovna Civilno društvo Centar za mame: Mamama potrebna veća podrška kako bi dojile u javnosti

Centar za mame: Mamama potrebna veća podrška kako bi dojile u javnosti

6 min read
0
115
dojenje

Beograd, 5. april 2019. – Dvadeset odsto mama iz Srbije, koje su dojile svoje bebe u poslednjih pet godina, nikada nije dojilo u javnosti, dok je deset odsto reklo da su želele, ali se nisu odlučile na taj korak iz različitih razloga, a jedan je i strah od negativne reakcije okoline.

To su rezultati nedavno sprovedenog istraživanja o dojenju u javnosti u Srbiji, saopštio je Centar za mame.

Kako je navedeno, čak 20 procenata ispitanica koje nisu dojile bebu na javnom mestu izjasnilo se da ih je stid sprečio da doje u javnosti, isto toliko misli da se to radi samo kod kuće u intimnoj atmosferi, dok deset odsto mama nije dojilo javno jer nisu želele da se drugi osećaju neprijatno.

"Iako na prvi pogled, podatak da je oko 70 odsto majki dojilo u javnosti, ohrabruje, postoji još mnogo prostora za napredak", kazala je predstvnica Centra za mame Jovana Ružičić.

Prema njenim rečima, "oko 40 odsto mama je dete dojilo isključivo u parku, gde očekivano boravi puno mama i dece. Broj njih koji su dojile na drugim javnim mestima poput restorana, pošte, banke, bioskopa, muzeja je neznatan, te možemo da zaključimo da je za veliku većinu mama dojenje na javnom mestu ipak rezervisano isključivo za mesta koja su društveno prihvatljiva za dojenje i gde se to očekuje".

Istraživanje Centra za mame o dojenju u javnosti u Srbiji je sprovedeno u martu 2019. godine na osnovu anonimne ankete kojom je obuhvaćeno gotovo 2.000 mama, kako bi se bolje razumela iskustva mama i dobila kompletnija slika o dojenju u javnosti, kao deo inicijative "Beba bira gde", koju je pokrenula Rosa.

Rosa podrška dojenju usmerena je na podizanje svesti i edukaciju javnost upravo na važnost dojenja kako bi se mamama pružila neophodna podrška, sve u cilju da se broj dojenih beba u Srbiji poveća i oslanja se na Nacionalni program podrške dojenju koji je usvojila Vlada Srbije.

U saopštenju je navedeno da čak 90 odsto mama u Srbiji misli da dojenje u javnosti nije adekvatno podržano od strane šire zajednice, dok je dve trećine mama, koje nisu dojile bebu, osećalo da je njihovo kretanje bilo ograničeno jer su dojile samo kod kuće.

"Brojka na čijem menjanju treba najhitnije raditi je svakako 30 odsto ispitanica koje nisu dojile na javnom mestu zato što im je bilo neprijatno i stidele su se. Te brojke pokazuju da je čak trećina mama u periodu kada je trebalo da slušaju sebe i svoju bebu, više pažnje obraćala na okolinu i na to šta okolina misli’’, zaključili su iz Centra za mame.

Nacionalna istraživanja pokazala su da se samo 12,8 procenata dece u Srbiji isključivo doji do šestog, dok je 47,2 procenata dece uzrasta do pet meseci pretežno dojeno.

Iz Centra za mame su ukazali da je za povećanje broja dojenih beba potrebno da se poveća broj mama koje doje, slobodno, bez osećaja stida i straha, jer beba bira gde.

"Važno je da dojenje bude deo nacionalnih strategija, da mame pričaju o dojenju, da se međusobno podržavaju, važna je podrška društveno odgovornih kompanija, kao i javnih ličnosti koje podržavaju dojenje", navedeno je u saopštenju.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Najavljena peta po redu parada “Ponos Srbije” u Beogradu

Beograd, 16. jun 2019. – Gej-lezbejski info centar (GLIC) najavio je da će u subotu, 29. j…