Naslovna Civilno društvo Centar Živeti uspravno pokrenuo donatorsku kampanju za dva personalna asistenta za osobe sa invaliditetom

Centar Živeti uspravno pokrenuo donatorsku kampanju za dva personalna asistenta za osobe sa invaliditetom

3 minuta za čitanje
0
205
Centar Živeti uspravno, Novi Sad

Novi Sad, 25. jul 2022. – Centar Živeti uspravno iz Novog Sada pokrenuo je onlajn kampanju prikupljanja donacija kako dve osobe sa invaliditetom ne bi ostale bez personalne asistencije.

  Centar Živeti uspravno je organizacija koja se zalaže za punu primenu međunarodnih ugovora o ljudskim pravima, opšte pravo na samostalni život i ukidanje diskriminacije promenom vaspittno-obrazovne matrice i ponašanja.

Ovom kampanjom težimo da urgentno obezbedimo sredstva u ukupnom iznosu od 557.000 dinara, za 720 sati usluge u Subotici i 456 u Novom Sadu”, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Personalna asistencija je usluga socijalne zaštite koja omogućava samostalni život osobama sa invaliditetom.

Osoba koja asistira pruža je u vezi sa osnovnim ličnim, potrebama u domaćinstvu i društvenim potrebama za one aktivnosti koje osoba kojoj je asistencija potrebna fizički ne može da uradi sama na način na koji bi uradila da može.

Zakonom o socijalnoj zaštiti definisano je da je finansiranje ove usluge u nadležnosti gradova i opština ili ministarstvo nadležno za socijalnu zaštitu sredstva namenski uplaćuje nerazvijenim opštinama.

Usluga personalne asistencije trenutno je dostupna u manje od 30 opština i gradova u Srbiji, za ukupno oko 300 osoba, ali ni u tim lokalnim samoupravama se ne ostvaruje u kompletnom obimu, zbog čega su još uvek potrebne kampanje za donacije.

Kampanja se može podržati onlajn donacijom preko platforme Rekonstrukcije Ženskog fonda, i to:

Prilikom doniranja u polju Naziv kompanije treba da se upiše „Donacija za Centar Živeti uspravno“ ili uplatom na žiro račun Centra: 340-11001286-31 kod Erste banke.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Beogradski Prajd 2023. biće održan 9. septembra

Beograd, 26. septembar 2022. – Beogradska Parada ponosa zakazana je za drugi vikend …