Naslovna Društvo Cenzolovka: Sud odbio zahtev advokata optuženih za odlaganje ročišta u slučaju paljenja kuće Milana Jovanovića

Cenzolovka: Sud odbio zahtev advokata optuženih za odlaganje ročišta u slučaju paljenja kuće Milana Jovanovića

3 minuta za čitanje
0
167
Kuća Milana Jovanovića

Beograd, 23. jul 2019.- Uoči glavnog pretresa u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, koji je zakazan za petak, 26. jul, branioci Dragoljuba Simonovića podneli su zahtev za odlaganje zbog korišćenja godišnjeg odmora, ali je taj zahtev sud odbio, saznaje Cenzolovka.

Osim Simonovićevih advokata, identičan zahtev podneli su i branioci Vladimira Mihailovića i Igora Novakovića, ali je i njih sud sve odbio.

Advokatica novinara Jovanovića Ana Matić Alimpijević rekla je za Cenzolovku da ostaje da se vidi da li će odbrana „koristiti neke druge mogućnosti, poput iznenadne bolesti i slično“.

Ana Matić Alimpijević za Cenzolovku kaže da je njen kolega izvršio uvid u spise predmeta i da je utvrdio da su svi zahtevi za odlaganje glavnog pretresa odbijeni.

Međutim, dodala je ona, uvek postoji mogućnost da odbrana podnese novi zahtev za odlaganje ili da se jednostavno neko od branilaca ne pojavi na glavnom pretresu.

S obzirom na to da je odbrana obavezna i da okrivljeni ne mogu da budu bez branilaca a da se pretres održava, postoji više alternativa koje sud može da uradi“, objasnila je Jovanovićeva advokatica.

Ona je rekla i da se najčešće glavni pretres samo odloži i zakaže se novi termin ili da sud donese rešenje o novčanom kažnjavanju branioca i o tome obavesti Advokatsku komoru, a postoji i ekstremna mogućnost, koja se u principu ne koristi, a to je da se okrivljenom postavi branilac po službenoj dužnosti.

S druge strane, ako okrivljeni izostane sa glavnog pretresa bez opravdanja, onda se prema njemu mogu primeniti mere za obezbeđenje njegovog prisustva, kao što je kućni pritvor ili pravi pritvor, zaključila je Ana Matić Alimpijević.

Na prethodnom ročištu, advokati odbrane usaglasili su se da glavni pretres bude zakazan za 26. jul uprkos molbi tužioca da datum bude promenjen jer je upravo on tada naveo da mu ponuđeni termin ne odgovara zbog odlaska na godišnji odmor.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

KRIK: Filip Korać – Državni neprijatelj bez poternice

Beograd, 20. januar 2020. – Filip Korać, koga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao…