Naslovna Politika CEP: Demistifikovano francusko „ne“ nastavku proširenja

CEP: Demistifikovano francusko „ne“ nastavku proširenja

4 minuta za čitanje
0
211
Evropske integracije

Beograd, 16. novembar 2019. – Proces pristupanja država Zapadnog Balkana će se odvijati paralelno sa procesom konsolidacije EU, odnosno naporima da se EU učini efikasnijom i funkcionalnijom, ali je preduslov za to da se politika proširenja EU znatno reformiše.

 

Ovo je jedna je od glavnih poruka panela Politika proširenja EU na raskrsnici: Ukrštanje stavova o proširenju i produbljenju EU koji su organizovali Francuski institut i Centar za evropske politike (CEP) u Beogradu.

Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni je dao uvodnu reč na panelu, skrenuvši pažnju da se debata o produbljenju EU tiče i zemalja koje nastoje da jednog dana budu članice Unije i da očekuje da ćemo u narednih pet do deset godina biti svedoci, u isto vreme, i EU koja bolje interno funkcioniše, i Zapadnog Balkana koji će biti spreman za članstvo.

Francuska je nakon nedavnog odlaganja odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom sačinila predlog revidirane metodologije procesa pristupanja za države Zapadnog Balkana.

Francuski predlog dolazi kao odgovor na primećene nedostatke instrumenata koji se koriste u procesu pristupanja, koji nisu mnogo evoluirali u odnosu na prethodne runde proširenja EU i ne uzimaju dovoljno u obzir kontekst i izazove država Zapadnog Balkana. Žulijan Vuaturije iz Generalnog sekretarijata za evropske poslove Vlade Republike Francuske je na skupu izneo detalje ovog predloga.

Francuski predlog za reformu politike proširenja se zasniva na četiri principa.

Prvi princip je postepeni pristup politikama EU, što bi obezbedilo socijalizaciju država kandidata u institucijama EU, proces učenja o pravima i obavezama koje proizilaze iz članstva i motivisalo ispunjenje preostalih uslova za punopravno članstvo.

Drugi princip jeste da građani regiona konkretnije osete koristi od procesa pristupanja EU, između ostalog kroz veću finansijsku podršku EU i otvaranje strukturnih fondova EU državama Zapadnog Balkana, kojima pristup trenutno imaju samo članice EU.

Treći princip jeste doslednija politika uslovljavanja, veći angažman EU i država članica u praćenju sprovedenih reformi, jasniji putokazi i podsticaji kandidatima za ostvarene rezultate, a sa ciljem da ekonomske i socijalne razlike između država Zapadnog Balkana i članica EU budu što manje do momenta njihovog pristupanja u EU.

Četvrti princip je reverzibilnost procesa, odnosno mogućnost da države kandidati budu sankcionisane ukoliko nazaduju u procesu pristupanja.

Detaljan izveštaj sa panela možete pročitati na sajtu CEP-a.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…