Naslovna Politika CEP: Kako ne pokvariti dobre mere?

CEP: Kako ne pokvariti dobre mere?

2 minuta za čitanje
0
149
budžet

Beograd, 19. april 2020. – Napori Vlade Srbije da se podrži srpska privreda tokom trajanja epidemije virusa COVID-19 nalaze se u završnoj fazi i brzo pribavljanje novca potrebnog za implementaciju planiranih ekonomskih mera sada postaje ključno.

Autor tekst je Marko Obradović, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o vođenju pregovora o pristupanju Srbije EU za Pregovaračko poglavlje 4 – Sloboda kretanja kapitala i Pregovaračko poglavlje 9 – Finansijske usluge iz Centra za evropske politike (CEP).

Treba podsetiti da su predstavnici izvršne vlasti, uz aktivno učešće ekonomske struke, veoma brzo izašli sa idejnim rešenjima ekonomskog paketa podrške privredi. Iako nije bilo javne rasprave o predlozima, komentari zainteresovane stručne javnosti razmenjeni su delimično kroz sredstva javnog informisanja. Vlada je zatim, već nakon dve nedelje, usvojila uredbe kojima je uspostavljen pravni okvir za implementaciju najavljenih mera.

Planirani mehanizmi omogućavaju vrlo jednostavnu i brzu implemenatciju mera, što je od izuzetne važnosti kako bi se, kroz pravovremenu intervenciju države, izbegli nepotrebni dugoročni negativni efekti. Sada je neophodno što pre pribaviti potrebna finansijska sredstva i implementirati mere uz istovremeno izmirivanje redovnih obaveza države na svim nivoima, a posebno obaveza javnih preduzeća.

Za mesec dana trajanja krize višak likvidnosti od blizu milijardu evra koji je Srbija imala u budžetu skoro je u potpunosti iskorišćen. Imajući u vidu očekivani pad javnih prihoda, veoma je značajno da se dodatna sredstva obezbede što pre i u što većem obimu.

Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu Centra za evropske politike (CEP).

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Kostić: Pokrenuti dijalog u Srbiji kako društvo ne bi, po nekom zlokobnom pravilu, ponavljalo iste zablude i greške

Beograd, 22. maj 2020. – Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladim…