Naslovna Vesti Srbija CEP podkast: Bojkotovati ili ne, to je pitanje

CEP podkast: Bojkotovati ili ne, to je pitanje

3 minuta za čitanje
0
176
podcast

Beograd, 10. januar 2020. – Za nekoliko meseci, građani Srbije će ponovo izaći na birališta. Datum se još uvek ne zna, a ne znaju se ni stranke koje će na izborima učestvovati.

Imajući u vidu trenutnu političku situaciju u Srbiji, pred političkim partijama je odluka – bojkotovati ili ne.

Uloga Narodne skupštine u Srbiji danas je značajno manja od one koja se za nju propisuje Ustavom i zakonima. Zakoni se često usvajaju po ubrzanoj proceduri i produktivna debata je neretko onemogućena, pa se stiče utisak da je Skupština, od predstavničkog tela svih građana Srbije, postala samo mašina za usvajanje zakona koji su već dogovoreni negde drugde.

Probleme u funkcionisanju je prepoznala i Evropska unija i u više navrata u prethodnih nekoliko godina Srbija je upozoravana da, ukoliko želi da napreduje u procesu pristupanja, mora da radi na ovom problemu.

Deo opozicije već bojkotuje rad Skupštine, ali, šta se može očekivati nakon izbora ukoliko se demokratska opozicija da na iste ne izađe?

Da li je bolje učestvovati, iako su uslovi daleko od idealnih, ili su izbori u takvim uslovima samo davanje legitimiteta pobedi stečenoj iako minimalni zahtevi demokratskog društva, pre svega, sloboda medija, nisu ispunjeni? Šta civilno društvo može da uradi i kako da utiče na promenu stanja?

Nataša Vučković je narodna poslanica Demokratske stranke i izvršna direktorka Fondacije Centar za demokratiju.

U ovoj epizodi podkasta Centra za evropske politike na ovu temu razgovarala je sa Nenadom Šebekom, novinarom i konsultantom medija i nevladinih organizacija.

Podkast epizodu možete poslušati na Soundcloud kanalu Centra za evropske politike.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nemački građani, za razliku od političara, podržavaju povlačenje američkih vojnika

Berlin, 05. avgust 2020. – Nemačka vladajuća koalicija i veći deo opozicije uglavnom se sl…