Naslovna Politika CEP: Uticaj Kine u Srbiji će porasti u onoj meri u kojoj EU to dopusti

CEP: Uticaj Kine u Srbiji će porasti u onoj meri u kojoj EU to dopusti

3 minuta za čitanje
0
98
EU, Kina

Beograd 05. maj 2020. – Usred pandemije COVID-19, srpska i međunarodna ekspertska zajednica postala je uznemirena prevelikim isticanjem uloge Kine od strane srpskih vlasti, u borbi protiv ovog virusa.

Autori sižea politike su Strahinja Subotić i Miloš Janjić iz Centra za evropske politike (CEP)

Uporedo sa tim došla je i izjava u kojoj je srpski predsednik proglasio kraj evropske solidarnosti kao rezultat neblagovremene pomoći EU, stoga nedavni razvoj kinesko-srpskih odnosa zavređuje pažnju – posebno iz perspektive procesa pristupanja Srbije EU.

Zabrinutost je toliko velika da neki ističu da bi Kina mogla da zloupotrebi situaciju da proširi svoj politički uticaj u Srbiji, slabeći na taj način regionalni položaj EU.

Drugi pak upozoravaju da će jačanje javne podrške Kini umanjiti već krhku podršku građana Srbije Uniji.

Osnova za ovakve strahove se može naći u činjenici da se Srbija zaista izdvojila u odnosu na ostale države Zapadnog Balkana po nivou dosadašnje političke i ekonomske saradnje sa ovim azijskim džinom.

U ovom Sižeu politike Subotić i Janjić ukazuju da je Kina voljna i sposobna da zakorači i ojača svoje uporište u Srbiji, uglavnom usled nedostatka istinske posvećenosti evropskim integracijama kod srpskih donosilaca odluka što je udruženo sa geopolitičkom nespremnošću EU.

Subotić i Janjić ističu da manevarski prostor Kine u Srbiji snažno zavisi od stepena aktivnog angažovanja EU u Srbiji. Iz ovog razloga, razvijen je set preporuka, uglavnom usmerenih na institucije EU i države članice, pošto je EU akter čije bi dalje aktivnosti u Srbiji mogle da budu presudne za buduću orijentaciju ove zemlje.

Tekst sižea politike, u celosti,  je dostupan na sajtu CEP-a.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Kostić: Pokrenuti dijalog u Srbiji kako društvo ne bi, po nekom zlokobnom pravilu, ponavljalo iste zablude i greške

Beograd, 22. maj 2020. – Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladim…