Naslovna Civilno društvo CEPRIS: Promena Ustava suprotna Ustavu

CEPRIS: Promena Ustava suprotna Ustavu

2 minuta za čitanje
0
265
CEPRIS

Beograd, 28. april 2021. – Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) saopštio je da se javno slušanje o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, koje je za zakazao Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, sprovodi u trenutku u kome se Narodna skupština i dalje nije izjasnila o otpočinjanju ustavnih promena.

Od stručne javnosti se, baš kao i pre četiri godine, zahteva isključivo legitimisanje postupka koji je već godinama suštinski zatvoren za javnost”, naveo je CEPRIS i pozvao Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo da stručnu javnost uključi u postupak izrade akta o promeni Ustava koji je u nadležnosti Odbora.

Udruženje smatra da predsednica Odbora to može učiniti na načine koji dozvoljava Poslovnik o radu parlamenta – formiranjem posebne radne grupe za pripremu predloga, kao i javnim slušanjem čija bi tema bio stručno pripremljen predlog.

Izjašnjavanje državnih organa i stručne javnosti o izmenama Ustava u trenutku kada njihova sadržina nije poznata, a postupak izmene nije započet, ukazuje na nastavak priprema promena Ustava suprotno samom Ustavu i stvarnim potrebama pravosuđa“, naveo je CEPRIS.

U saopštenju se navodi i da CEPRIS, iako je strukovno udruženje koje u članstvu ima nekoliko profesora ustavnog prava, ali i sudije i tužioce, nije pozvano na zakazano javno slušanje.

Ovakvo postupanje je samo potvrda da nesankcionisanje tvrdnji o CEPRIS kao parapolitičkoj i antidržavnoj organizaciji u plenumu Narodne skupštine nije slučajno, već da isti stav zauzimaju i odbori Skupštine u čijoj su nadležnosti pravosudna pitanja“, ukazalo je udruženje.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zelena komuna 22: Otvorene prijave za Građanski savet za čist vazduh u Valjevu

Valjevo, 20, septembar 2021. – Udruženja građana “iRevolucija” „Lokalni odgovor “i „…