Naslovna Civilno društvo CEPRIS uputio Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika

CEPRIS uputio Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika

2 minuta za čitanje
0
379
Ustavni sud

Beograd, 25. januar 2019. – Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) je Ustavnom sudu uputio Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o centralnom registru stvarnih vlasnika.

Ovaj zakon je obavezao udruženja, fondacija, zadužbine i ustanove da u novoosnovani registar upišu svoje zastupnike, koji se time deklarišu kao stvarni vlasnici pravnih lica koje zastupaju.

CEPRIS smatra da je ovakvim rešenjima povređen Ustav Srbije – vladavina prava i neotuđivost ljudskih prava (član 3. stav 1.), sloboda udruživanja bez prethodnog odobrenja, uz upis u registar koji vodi državni organ (član 55. stav 1.), kao i ustavne odredbe o svojini (član 86. stav 1. i 2.).

Osporavanim zakonom otežava se i povređuje sloboda udruživanja.

Bilo kakvo pominjanje stvarnog vlasništva na udruženjima suprotno je slobodi udruživanja i nedobitnom karakteru udruženja, ukazuje CEPRIS.

Pored toga, potencijalni osnivači i članovi odvraćaju se od udruživanja, kako usled opasnosti da niko ne prihvati da sebe ili drugoga lažno deklariše kao stvarnog vlasnika udruženja, tako i usled nametanja obaveze ovlašćenom licu već registrovanog udruženja da podnese novi zahtev (član 17. stav 1. Zakona) pod pretnjom krivične i prekršajne odgovornosti (čl. 13. i 14. Zakona), i da za izdavanje potvrde ili izvoda iz registra plaća naknadu (član 8. Zakona).

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …