Naslovna Društvo CEPRIS: Vanredno stanje ne ukida samostalnost i nezavisnost sudova

CEPRIS: Vanredno stanje ne ukida samostalnost i nezavisnost sudova

2 minuta za čitanje
0
135
CEPRIS

Beograd, 11. april 2020. – Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) pozvao je sudije da sude po zakonu, a ne po strahu od pandemije ili od predstavnika izvršne vlasti.

Narušavanje ugleda, nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa neće pomoći u suzbijanju pandemije, ali će nesumnjivo dovesti do daljeg pada poverenja u ovu granu vlasti i do učvršćivanja uverenja građana o postojanju značajnog političkog uticaja na sudije i tužioce“, naveo je CEPRIS.

U saopštenju, CEPRIS je „povodom vesti o odlukama u kojima se sudovi izričito pozivaju na ‘apele’ i ‘molbe’ predsednika Republike navodeći ih kao kao svojevrsni izvor obaveznosti mera donetih u toku vanrednog stanja“, ocenio da vanredno stanje ne ukida samostalnost i nezavisnost sudova.

Vanredno stanje ne suspenduje niti ograničava samostalnost i nezavisnost sudova, niti ukida njihovu obavezu da sude isključivo na osnovu Ustava, zakona i propisa donetih na osnovu zakona. Vanredno stanje ne menja ni hijerarhiju pravnih akata koja je obavezujuća kako za sudove, tako i za ostale državne organe“, naglasio je CEPRIS.

Kako je još naveo CEPRIS, vanredno stanje ne samo da ne ukida obavezu sudova da se staraju o ustavnosti i zakonitosti rada državnih organa, već se s obzirom na ograničenja ljudskih i manjinskih prava ta obaveza sudova pokazuje kao presudna.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

YUCOM: Sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, pravo na obaveštenost u fokusu treće analize “Ljudska prava i Covid -19”

Beograd, 18. maj 2020. – U Republici Srbiji, u cilju sprečavanja širenja zaraze i po…