Naslovna Civilno društvo CINS: Doprinos borbi za slobodno i profesionalno novinarstvo

CINS: Doprinos borbi za slobodno i profesionalno novinarstvo

3 minuta za čitanje
0
831
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS)

Beograd, 10. oktobar 2017. – Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) saopštio je da će idućem periodu istraživati vlasništvo i finansiranje medija novcem poreskih obveznika, kao i političke i druge pritiske sa kojima se novinari u Srbiji suočavaju.

Na taj način će CINS dati konkretan doprinos borbi protiv medijskog mraka i doprineti razvoju slobodnog, nezavisnog i profesionalnog novinarstva, baziranom na činjenicama.

Ranija istraživanja CINS-a o ovim temama pokazala su da se novac građana troši netransparentno. Od početka primene novog Zakona o javnom informisanju i medijima, na konkursima za sufinansiranje favorizuju se mediji bliski Srpskoj naprednoj stranci njenim funkcionerima.

Novac iz budžeta dodeljivan je i van zvaničnih konkursa, putem tajnih ugovora i uz nedovoljno kontrole. Takođe, CINS-ovi tekstovi otkrili su dodelu novca preko projektnog sufinansiranja povezanim firmama, dok su u komisijama bili predstavnici koji nisu imali pravo na to.

CINS je deo Grupe za slobodu medija koja je nastala nakon gašenja Vranjskih novina, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, zbog stalnih političkih i drugih pritisaka kojima više nisu mogli da se odupiru. Mnogi drugi „nepodobni“ mediji su u jednako lošoj situaciji.

U okviru aktivnosti Grupe do sada su realizovane dve značajnije aktivnosti: akcija „STOP medijskom mraku“ kada je više od 300 medija i organizacija na kraći ili duži period zamračilo svoje naslovne stranice, te događaj „Zašto sam ovde“ na kome je potpisan Proglas o slobodi medija.

CINS će od početka 2018. godine objavljivati istraživačke priče u okviru šireg projekta „Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara na Zapadnom Balkanu“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Gradska vlast u Valjevu bez rezultata i građanskog učešća u rešavanju problema aerozagađenja

Valjevo, 16. decembar 2021. – Gradska vlast u Valjevu je bez rezultata u rešavanju p…