Naslovna Politika CINS: EPS krije informacije o obnovi malih hidroelektrana

CINS: EPS krije informacije o obnovi malih hidroelektrana

3 min read
0
425
hidroelektrane

Beograd, 26. decembar 2017. – Uprkos protestima, u protekle dve godine i osam meseci je više nego udvostručen broj malih hidroelektrana u Srbiji od kojih država otkupljuje struju po povlašćenim cenama.

EPS takođe obnavlja svoje male hidroelektrane iz kredita EBRD-a, ali projekat kasni, a do oktobra 2017. ovo javno preduzeće je platilo više od milion evra naknade na neiskorišćena sredstva.

Elektroprivreda Srbije (EPS) odbija da dostavi Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dokumentaciju o izvođačima radova na rekonstrukciji 14 malih hidroelektrana.

Projekat se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a njegova realizacija usporena je dugogodišnjim kašnjenjem.

EPS je pre šest godina od EBRD-a pozajmio 45 miliona evra, ali su tokom 2014. godine odustali od šest lokacija, a iznos kredita je smanjen na 32,7 miliona evra. Prvobitni rok za završetak projekta za rehabilitaciju 15 starih i izgradnju dve nove male hidroelektrane bio je decembar 2014. godine, ali je prolongiran za kraj 2018. godine, o čemu je CINS već pisao.

Iz EPS-a su tada naveli da su u trenutku uzimanja kredita nedostajale „analize, studije opravdanosti i tehnička dokumentacija, što sada utiče na produženje vremenskih rokova za realizaciju projekta“. U jednom od dopisa je pisalo da su od šest lokacija odustali zbog „nasleđenih dugogodišnjih nerešenih imovinsko-pravnih odnosa i revidirane isplativosti ulaganja”, ali da će taj projekat nastaviti razvijati mimo EBRD kredita.

Tekst Dine Đorđević i Dina Jahića, u celosti, možete pročitati na sajtu CINS-a.

 

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

UNS: Policija u Ministarstvu kulture zbog medijskog projekta sina Bratislava Gašića

Beograd, 19. oktobar 2018. – Pripadnici Uprave kriminalističke policije tražili su u…