Naslovna Politika CINS: Nema političke volje da se spreči curenje informacija

CINS: Nema političke volje da se spreči curenje informacija

3 min read
0
442
arhiva

Beograd, 29. novembar 2017. – Slučaj najavljenog hapšenja Zorana Marjanovića u javnu debatu je ponovo izbacio pitanje curenja informacija iz institucija.

Rešenje ovog problema bi moglo da bude u procesuiranju onih koji informacije odaju, ali i većoj odgovornosti medija.

Krajem avgusta 2017. godine na naslovnoj strani tabloida Informer pojavila se bombastična najava da će Zoran Marjanović biti uhapšen u jednom od rijalitija. Informer je citirao urednika TV Happy, Milomira Marića, koji je, kako su preneli još neki mediji, to izjavio u jutarnjem programu ove televizije. Hapšenje Marjanovića tako je najavljeno dve nedelje pre nego što se i desilo, a nakon što je ušao u 24-časovni rijaliti program “Zadruga” koji se emituje na TV Pink.

Zoran Marjanović je muž pevačice Jelene Marjanović, koja je ubijena u aprilu 2016. godine u beogradskom naselju Borča, a policija od tada nije mogla da pronađe počinioca. Slučaj koji je u međuvremenu poprimio razmere misterije, mesecima je bio na naslovnim stranama srpskih tabloida, uz brutalno iživljavanje nad privatnošću i sudbinama članova porodica Marjanović i Krsmanović (devojačko prezime Jelene).

Teško je utvrditi koji su od objavljivanih detalja iz slučaja Marjanović otkriveni tokom istrage, a koji su plod tabloidne mašte, ali najava Zoranovog hapšenja je slikovit primer onoga što se u srpskom društvu već ustalilo kao normalna pojava – curenja informacija.

Tekst Vladimira Kostića, u celosti, možete pročitati na sajtu CINS-a.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…