Naslovna Vesti Srbija CINS o izveštaju koji pokazuje da su nacionalni emiteri u službi Vučića i vladajuće stranke

CINS o izveštaju koji pokazuje da su nacionalni emiteri u službi Vučića i vladajuće stranke

2 minuta za čitanje
0
288
Aleksandar Vučić

Beograd, 29. avgust 2019.  – Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) objavio je “dugo skrivani” izveštaj REM o medijskom izveštavanju tokom izborne kampanje 2016. godine.

Izveštaj pokazuje da su televizije sa nacionalnom frekvencijom u potpunosti bile u službi vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), koja je na tim izborima odnela ubedljivu pobedu.

Kako je naveo CINS, u izveštaju REM se vidi kako su nacionalni emiteri, televizije sa nacionalnom frekvencijom, promovisale vladajuću stranku i njenog prvog čoveka, dajući im u pojedinim slučajevima čak četiri puta više vremena nego opoziciji.

Službe REM su utvrdile da je od 4. marta do 21. aprila izborna lista čiji je nosilac bio Aleksandar Vučić u centralnim informativnim emisijama (dnevnicima i vestima u udarnim terminima) bila zastupljena šest sati i 25 minuta, odnosno skoro trećinu ukupnog vremena koje su kandidati imali, dok je opoziciona DS dobila dva sata i 46 minuta.

Kada se uporede izveštaji iz 2014. i 2016, primećuje se da su televizije povećale prostor za promociju vladajuće SNS.

Vreme koje je SNS ukupno dobio 2016. u centralnim informativnim emisijama je dva sata više u odnosu na 2014. godinu kada je SNS lista bila prisutna oko četiri i po sata, odnosno 19,6 odsto vremena, a DS 12 odsto.

CINS je dodao i da se izveštaj bavi lokalnim medijima.

Nakon što su došli do dokumenta koji se zove “Izbori 2016 – završni izveštaj“, novinari CINS su se obratili REM, ali iz REM nisu pristali na intervju, niti su odgovorili na poslata pitanja.

Tekst Dine Đorđević i Vladimira Kostića, u celosti, možete pročitati na sajtu CINS-a.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropska komisija predstavila Akcioni plan za promociju rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena

Brisel, 25. novembar 2020. – Evropska komisija je predstavila Akcioni plan za promoc…