Naslovna Društvo CINS: Od 1.024 respiratora u Srbiji, u upotrebi je 995

CINS: Od 1.024 respiratora u Srbiji, u upotrebi je 995

2 minuta za čitanje
0
126
CINS

Beograd, 14. mart 2020. – Ukupan broj respiratora u Srbiji je 1.024, a od toga 955 je u upotrebi, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) na osnovu izveštaja Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Od ukupnog broja 66 respiratora se ne koristi, dok su tri svrstana u kategoriju „nepoznato“ – što znači da nisu mogli da identifikuju da li su u podrumu ili ih je neko ukrao ili bacio u staro gvožđe, objasnio je za CINS epidemiolog Zoran Radovanović.

Gledano po okruzima, po broju respiratora dominira Beogradski okrug sa 431, dok je drugi po brojnosti Južnobački sa 164 „veštačkih pluća“.

Na sredini skale su Nišavski sa 44 i Šumadijski okrug sa 39 respiratora, a prema podacima Batuta, najmanje ima Toplički okrug, ukupno četiri respiratora.

U izveštaju koji je dostavljen CINS-u, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ne navodi se oprema iz vojno-zdravstvenih ustanova.

Od pojave prvih obolelih od korona virusa u Srbiji se polemiše o broju respiratora, medicinske opreme koja pomaže pri disanju i potrebna je u slučaju širenja epidemije“, piše CINS.

Tekst Jovane Tomić, Teodore Ćurčić i Dine Đorđević,  u celosti, možete pročitati na sajtu CINS-a.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorena vrata pravosuđa: O policijskom času u Srbiji

Beograd, 27. mart 2020. – Pekićevo Besnilo, Kamijeva Kuga ili Saramagovo Slepilo govore o …