Naslovna Društvo CINS odgovorio Emiru Kusturici

CINS odgovorio Emiru Kusturici

3 minuta za čitanje
0
681

Beograd, 22. april 2017. (CINS) – Poštujući Zakon o javnom informisanju Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je 17.4.2017. godine objavio odgovor Emira Kusturice na tekst „Mokra gora Dream: Državni hotel bez dozvole, Kusturičin Drvengrad pun gostiju”.

Pošto po Zakonu nije dozvoljeno intervenisanje u odgovoru, a on sadrži netačne informacije, koje Kusturica nije pristao da izmeni i pored upozorenja,  CINS ima obavezu da javnost upozori na problematične delove odgovora.

Kako navodi Dino Jahić (urednik CINS-a), iz pristojnosti neće komentarisati ironičan, na momente uvredljiv, ton prema novinarki CINS-a Milici Stojanović, kao ni insinuacije o “prethodnici bogatih kopača nikla” i „izvidnici kopača nikla“, pošto se istraživački novinari ne bave teorijama zavere već faktima.

Naime, CINS-ov tekst govori o Nacionalnom ekološkom centru (Vizitorskom centru), čija je izgradnja koštala oko 89,5 miliona dinara, ali ovaj državni objekat na Mokroj gori ni danas, šest godina kasnije, nema upotrebnu dozvolu i ne radi. 

Centrom upravlja državno preduzeće Park prirode, čiji je Kusturica bio direktor a sad je predsednik Skupštine. Istovremeno, na istom prostoru, njegova privatna firma uspešno posluje od turizma, zahvaljujući pre svega naselju Drvengrad.

Jedna od stvari koje Emir Kusturica spori CINS-u jesu dozvole za objekat, pa navodi: „Osim što Kusturici zamera što se baš i na firmu čiji je bio direktor primenjivao Zakon o legalizaciji, novinar-istraživač ’Lovi’ da objekat nema dozvolu, a radi. A zna novinarka-istraživač a šteta što nema hrabrosti da objavi da Vizitorski centar ima građevinsku dozvolu. I gradnja je započeta u skladu sa Zakonom uz uredno izdate lokacijske dozvole.

Odgovor Emiru Kusturice u celosti možete pročitati na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

YUCOM: Sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, pravo na obaveštenost u fokusu treće analize “Ljudska prava i Covid -19”

Beograd, 18. maj 2020. – U Republici Srbiji, u cilju sprečavanja širenja zaraze i po…