Naslovna Borba protiv korupcije CINS pokrenuo bazu podataka “Postupci protiv funkcionera”

CINS pokrenuo bazu podataka “Postupci protiv funkcionera”

3 minuta za čitanje
0
665
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS)

Beograd, 6. decembar 2018. – Protiv premijerke Ane Brnabić i osam ministara Vlade, Agencija za borbu protiv korupcije je pokretala postupke zbog sumnje u kršenje Zakona o Agenciji, prenosi CINS.

U slučaju njih sedam je to i potvrđeno što pokazuje istraživanje CINS-a koji je sačinio jedinstvenu bazu sa preko 2.700 postupaka pokrenutih protiv funkcionera širom Srbije.

Baza „Postupci protiv funkcionera” sadrži informacije o skoro 2.800 postupaka koje je od 2010. do novembra 2018. godine Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula protiv funkcionera koji nisu prijavljivali imovinu na vreme, nisu dostavljali tačne podatke o istoj ili su se našli u sukobu interesa.

Među više od 1.700 funkcionera u bazi su se našli narodni poslanici, ministri, državni sekretari, ambasadori, gradonačelnici, lokalni odbornici, direktori javnih preduzeća, dekani i drugi.

Prikupljanje i obrada informacija trajala je šest meseci, za šta su korišćeni sledeći izvori: Agencija za borbu protiv korupcije, tužilaštva i sudovi na teritoriji Srbije, lokalne samouprave, javna preduzeća i druge institucije.

Baza se koristi jednostavnom pretragom prema imenu i prezimenu funkcionera, funkciji koju je obavljao/la u trenutku navodnog kršenja zakona, organu odnosno radnom mestu i njegovoj lokaciji, kao i prema vrsti postupka koji je pokrenut.

Zbog povreda Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, funkcioneri su kažnjavani merama upozorenja, preporukama za razrešenje, merama javnog objavljivanja odluke o povredi zakona. Zbog težih prekršaja, Agencija je pokretala krivične i prekršajne postupke.

Do objavljivanja baze CINS nije dobio sve podatke o ishodima pokrenutih postupaka pa će informacije koje nedostaju, uključujući kopije dokumenata, naknadno biti unete.

Tekst Anđele Milivojević, Bojane Bosanac i Teodore Ćurčić  o bazi podataka „Postupci protiv funkcionera”,  u celosti, možete pročitati na sajtu CINS-a.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Vasilić: Postoji očigledna namera izvršne vlasti da ugasi Savet za borbu protiv korupcije

Beograd, 16. jun 2020. – U najkorumpiranojoj državi u Evropi, kao što je Srbija, postoji s…