Naslovna Društvo CINS: Propali toaleti u osnovnim školama nisu prioritet za državu

CINS: Propali toaleti u osnovnim školama nisu prioritet za državu

3 minuta za čitanje
0
556
Toalet

Beograd, 24. april 2021. – Istraživanje CINS pokazuje da uoči i tokom pandemije korone higijena u školama nije bila prioritet Ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata kada je u pitanju obnova škola, kao i da su od 2018. do 2020. od te dve institucije 182 puta tražena sredstva za obnovu, izgradnju ili adaptaciju školskih toaleta, a da je odobreno 20 projekata.

Istraživanje koje je CINS  objavio ukazuje i na to da je Pokrajina u tom periodu u ove projekte uložila 8,4 odsto ukupno dodeljenog novca, a Ministarstvo 3,3 odsto.

Navode i primer škole iz Crvenke koja je tri puta u tom periodu odbijena na konkursima sa zahtevom vrednim 10,6 miliona dinara za rekonstrukciju toaleta, a za CINS su iz Ministarstva ranije rekli da ta svota “daleko prevazilazi sredstva koja se mogu dodeliti samo jednoj školi”.

Međutim, istraživanje CINS pokazuje da je Ministarstvo u poslednje tri godine više od ovog iznosa dodelilo za četiri škole: u dve za zamenu stolarije (u jednoj se stavljala i fasada), u jednoj za salu za fizičko u izdvojenom odeljenju i jednoj za rekonstrukciju sportskog terena“, piše CINS.

Navode i da u Ministarstva prosvete nisu pristali na intervju niti su odgovorili na pitanja CINS, dok su iz Pokrajinskog sekretarijata dobili objašnjenje da postoji više kriterijuma za ocenu prijava (za dodelu novca na konkursima), kao i da nema ograničenja u iznosu koji škola može da traži i dobije.

Sanitarni čvorovi su jedan od prioriteta, ali to su i sanacije krovova koji prokišnjavaju, rekonstrukcija instalacija, oštećene stolarije, oštećenih pristupnih puteva i sportskih terena, sanacija fasada koje se urušavaju“, rečeno je za CINS u Pokrajinskom sekretarijatu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorena vrata pravosuđa: Zašto nema mnogo prijavljenih krivičnih dela protiv životne sredine?

Beograd, 15. avgust 2022. – Prema podacima iz pravosudne statistike imamo veoma mali…