Naslovna Politika CINS: Radoica Milosavljević među 27 donatora prostorija SNS-a na Novom Beogradu

CINS: Radoica Milosavljević među 27 donatora prostorija SNS-a na Novom Beogradu

3 minuta za čitanje
0
245
Radoica Milosavljević

Beograd, 14. februar 2019. – Prostorije Srpske napredne stranke na Novom Beogradu kupilo je 27 donatora, većinom iz Kruševca, nakon čega su ih poklonili stranci, pokazuju nova dokumenta do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

Reč je o direktorima škola i javnih preduzeća, lokalnim funkcionerima i privrednicima, a među njima je i Radoica Milosavljević, koji je privatizovao više medija u Srbiji, a za koga se do sada samo nagađalo da je povezan sa naprednjacima.

Konzorcijum od 27 ljudi, kako se navodi u dokumentima koja su objavljena na sajtu stranke nakon teksta CINS o ovoj nedozvoljenoj donaciji, formiran je ugovorom u septembru 2016.

Za predstavnika konzorcijuma je izabran Velibor Jovanović, odbornik SNS, koji je ovlašćen da na licitaciji otkupi prostorije firme Vetfarm koja se nalazi u stečaju.

Jovanović je trebalo da za otkup dokumentacije i depozit za učešće na oglasu uplati više od 12 miliona dinara.

Iz ugovora se ne vidi koliko je ko donirao novca, ali je navedeno da će se vlasništvo nad prostorijama deliti prema visini uplaćene sume, za šta su članovi konzorcijuma dobili i priznanice.

Nakon kupovine, Jovanović je ovlašćen da nepokretnost upiše na svoje ime.

Jovanović je u oktobru 2016, dve nedelje nakon formiranja konzorcijuma, otkupio prostorije na Novom Beogradu za nešto manje od 31 milion dinara, odnosno oko 250 hiljada evra.

Odluku o poklanjanju prostorija, za pet puta veću vrednost od kupljene, konzorcijum je doneo u novembru 2017. godine.

Reč je o donaciji od 156 miliona dinara – oko 1,3 miliona evra – koja prevazilazi limit dozvoljen Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti pa bi, ukoliko se povede sudski postupak, prostorije SNS mogle biti oduzete.

Analiza Centra za istraživačko novinarstvo Srbije pokazuje da je najveći broj donatora novobeogradskih prostorija u to vreme živeo u Kruševcu, te da su se nalazili na odgovornim mestima u školama, javnim preduzećima, imali su sopstvene firme i bili članovi lokalnih odbora stranke.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Opština Grocka nije pomogla Jovanoviću

Beograd, 19. novembar 2019. – Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara …