Naslovna Vesti Srbija CINS: REM stvorio pogrešnu sliku o medijskom prisustvu SNS-a i opozicije u izbornoj kampanji

CINS: REM stvorio pogrešnu sliku o medijskom prisustvu SNS-a i opozicije u izbornoj kampanji

4 minuta za čitanje
0
166
Aleksandar Vučić

Beograd, 04. novembar 2020. – Regulatorno telo za elektronske medije je, promenom načina na koji predstavljaju prisustvo stranaka u medijima tokom predizborne kampanje,  stvorilo sliku da su Srpska napredna stranka i Savez za Srbiju, koji je bojkotovao izbore, bili približno isto zastupljeni, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

U ukupno predizborno vreme ovo telo je ubrajalo različite vrste medija i aktere koje ranijih godina nije, pa umesto da vreme koje je SNS dobio bude deset puta veće od onog koje je dobio SZS, ono je samo nešto veće, navodi CINS.

Završni izveštaj o medijskom izveštavanju tokom ovogodišnje predizborne kampanje objavljen je na sajtu REM i prema tom izveštaju, od 4. do 15. marta i od 11. maja do 18. juna, udeo SNS u programskim sadržajima, izuzev oglasnih poruka, bio je 10,6 odsto ili oko 68 sati, a opozicionog SZS 8,1 odsto ili 52 sata.

Na osnovu ovoga bi se moglo zaključiti da su vlast i opozicija imale približno isto vremena u medijima koje je REM pratio tokom izbora.

Centar navodi da je prvi put od kada je rađen monitoring, u ukupno predizborno vreme računala i pojavljivanja analitičara u medijima, ali i predstavnika institucija koje sprovode izbore poput Republičke izborne komisije, istraživačkih medija, nevladinih organizacija i drugih koje je REM označio kao “ostale učesnike kampanje”.

U ukupno vreme je, osim televizija sa nacionalnom frekvencijom i javnih servisa, računato i vreme kablovskih kanala N1, koji je informativni kanal, i Nove S.

Koliko N1 i Nova S bitno menjaju sliku govori podatak da su, prema izveštaju, ove dve televizije ukupno emitovale oko 287 sati predizbornog programa, što je skoro polovina ukupno emitovanog programa na svih 12 medija koje je REM pratio.

Predstavnici SNS, kako se u izveštaju navodi, odbili su da se pojave u nekim emisijama na N1 jer nisu želeli da učestvuju u dijalogu sa strankama koje bojkotuju izbore.

Regulator je u ukupno vreme računao i javne radio servise Radio Beograd 1 i Radio Novi Sad 1.

Kada bi se, kao ranijih godina, u ukupno predizborno vreme računali samo nacionalni emiteri i javni servisi, prvi i drugi programi Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV), i kada se ne bi računalo vreme analitičara i onih koje REM označava kao druge učesnike kampanje, rezultat bi bio dosta drugačiji, ukazuje CINS.

Na osnovu takve računice, udeo SNS u predizbornom programu je bio 25,59 odsto ili više od 51 sata, a SZS 2,34 odsto ili nešto manje od pet sati.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CINS: Nismo odgovorni za zloupotrebu objavljenih, nesumnjivih i dokazanih činjenica

Beograd, 01. decembar 2020. – Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) u saopštenju…