Naslovna Društvo CINS: Srbija izgubila 2,5 milijarde dinara zbog ilegalne seče šuma kod Kosova

CINS: Srbija izgubila 2,5 milijarde dinara zbog ilegalne seče šuma kod Kosova

2 minuta za čitanje
0
565
šuma

Beograd, 14. decembar 2019. – Skoro 20 godina bespravne seče šume uz administrativnu liniju Srbije i Kosova nanelo je Srbiji štetu veću od 2,5 milijarde dinara, pokazuju podaci do kojih je došao CINS.

Problem uništavanja šuma na ovom području ne jenjava, a Vlada Srbije planira da sanira štetu do 2021. godine – ako bude bezbedno.

Strah i neizvesnost su prisutni prilikom svakog izlaska na teren. (…) Veoma često se čuju i rafali iz vatrenog oružja kojima se naoružane šumokradice služe kako bi zaplašile svakog ko se nađe u njihovoj blizini”, objašnjava inženjer šumarstva Dejan Miletić stanje blizu administrativne linije Srbije i Kosova.

Miletić radi u preduzeću Srbijašume, a prema njihovim podacima tokom akcija na suzbijanju ilegalne seče dolazilo je do oružanih napada, hapšenja šumokradica i oduzimanja traktora, konja sa zapregom, motornih testera, sekira.

Cilj je sprečiti seču, jer drva koja poseku odmah obrade i prodaju, uveren je Miletić.

Bespravno posečena stabla se brzo prerađuju i transportuju na teritoriju AP Kosovo i Metohija, gde se u blizini administrativne linije nalazi veliki broj pilana za preradu drveta”, tvrdi Miletić i dodaje da šumokradice koriste postojeće šumske puteve, ali često prave i nove.

Osim toga, pre izlaska na teren često šalju tzv. izvidnice koje proveravaju prisustvo policije i šumara:

Na terenu nailazimo i na obeležene markacije i prepreke na putu u vidu grana, stabala ili kamenja u cilju provere da li neko koristi taj put”, opisuje Miletić.

Tekst Anđele Milivojević, u celosti, možete pročitati na sajtu CINS-a.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…