Naslovna Borba protiv korupcije CINS: Sukob interesa u Žitištu

CINS: Sukob interesa u Žitištu

4 minuta za čitanje
0
132
javne nabavke

Beograd, 13. april 2021. – Odbornik Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Rapaić dobio je prošle godine od opštine Žitište posao prevoza đaka vredan 3,7 miliona dinara, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

CINS-u je u Agenciji za sprečavanje korupcije potvrđeno da se radi o sukobu interesa i da će pokrenuti postupak protiv Rapaića i čelnika Žitišta.

Javna nabavka za prevoz dece je uneta u plan nabavki u februaru 2020. godine, istog dana kada je raspisana, a Rapaićeva firma Eko Line 2020 osnovana je nepuna dva meseca pre toga, piše CINS.

Programski direktor Tranparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da su Rapaić, kao i načelnik opštinske uprave Mladen Ajduković i predsednik opštine Mitar Vučurević morali da se obrate Agenciji za sprečavanje korupcije (tada Agenciji za borbu protiv korupcije) zbog mogućeg sukoba interesa.

I načelnik opštinske uprave i predsednik opštine se nalaze u odnosu zavisnosti prema odborniku budući da Skupština kontroliše i jednog i drugog i nadzire njihov rad“, rekao je Nenadić za CINS.

Iz Agencije su za CINS potvrdili postojanje sukoba interesa, a proverom službene evidencije su utvrdili da ih, uprkos obavezi, Rapaić, Vučurević i Ajduković o tome nisu obavestili.

Agencija će protiv njih pokrenuti postupak za odlučivanje o postojanju povrede odredaba Zakona o sprečavanju korupcije“, navodi se u odgovoru za CINS.

Rapaić je ovim povodom rekao da je tek kasnije saznao da se radi o sukobu interesa, ali nije odgovorio na pitanje novinarke CINS zašto tada nije obavestio Agenciju, a na istoj javnoj nabavci, sa istom firmom, učestvovao je i ove godine.

Načelnik opštinske uprave Ajduković je izjavio da nije znao ni da je Eko Line 2020 Rapaićeva firma, i da bi verovatno prijavio sukob interesa, ako je to zakonska obaveza.

Odgovore na pitanja o ovoj javnoj nabavci CINS nije dobio od predsednika opštine Vučurevića.

Iz opštine nisu odgovorili ni zbog čega nabavka nije bila u prvobitnom Planu javnih nabavki za 2020. godinu, kao i zašto je u Plan uneta na dan objave poziva za podnošenje ponuda, kao ni na druga pitanja, piše CINS.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

SELDI: Srbija neefikasna u borbi protiv korupcije

Beograd, 17. maj 2021. – Srbija je, u antikorupcijskom izveštaju mreže organizacija …