Naslovna Politika CINS: Vučić nije nadležan da rešava probleme malih hidroelektrana

CINS: Vučić nije nadležan da rešava probleme malih hidroelektrana

2 minuta za čitanje
0
244
Aleksandar Vučić

Beograd, 04. oktobar 2019. – Prema dokumentaciji do koje je CINS došao, građani koji se bore protiv malih hidroelektrana u Srbiji u dva navrata su se obraćali za pomoć predsedniku Srbije.

Tako su 2013. godine pisali Tomislavu Nikoliću, a 2019. i Aleksandru Vučiću, ali im je oba puta rečeno da, prema Ustavu, predsednik nema ovlašćenja da se bavi tim problemom.

Ipak, krajem septembra Vučić je preuzeo na sebe da reši problem, što sagovornici CINS-a karakterišu kao skupljanje političkih poena i izlazak iz njegovih ustavnih nadležnosti.

Sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem aktivisti udruženja Odbranimo reke Stare planine traže već dve godine – na protestima i tokom televizijskih gostovanja.

Do sastanka je najzad došlo krajem septembra 2019, a prema rečima jednog od lidera protesta koji je prisustvovao sastanku, Aleksandra Jovanovića Ćute, rešenje je ponudio lično Vučić. On je rekao da će predložiti Vladi da zabrani izgradnju malih hidroelektrana (MHE) u zaštićenim područjima, kao i da će biti osnovana komisija koja će preispitati regularnost dosad izgrađenih elektrana.

Aktivisti su na vest različito reagovali – dok su jedni zadovoljni postignutim, drugi tvrde da problem MHE na ovaj način neće biti rešen, o čemu je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINSveć pisao.

Tekst Nikolije Čodanović, u celosti, možete pročitati na sajtu CINS-a.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nedeljkov: Izmene izbornih zakona minorne, nije umanjena pojava funkcionerske kampanje, a kamoli iskorenjena

Beograd, 27. maj 2020. – „Činjenica je da smo za dve nedelje nastavka kampanje izbrojali 2…