Naslovna Vesti Srbija CINS: Za plate i troškove poslanika Narodne skupštine za četiri godine isplaćeno je 1,4 milijarde dinara

CINS: Za plate i troškove poslanika Narodne skupštine za četiri godine isplaćeno je 1,4 milijarde dinara

3 minuta za čitanje
0
189
Narodna skupština Republike Srbije

Beograd, 15. jun 2020. – Od 2016. do kraja 2019. godine građani Srbije su za poslanike dali 1,4 milijarde dinara, a s porezom je to 1,9 milijardi pokazuje istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Najviše novca je dato za plate poslanika Skupštine Srbije, zatim za “naknadu za gorivo“, službena putovanja, iznajmljivanje stanova i hotela.

Za ukupno 402 poslanika, koliko ih je prošlo kroz parlament u tom periodu, za plate i “poslaničke dodatke” je isplaćeno više od milijardu dinara.

Za gorivo koje su prijavili da su utrošili radi dolaska na sednice, dato je skoro 290 miliona dinara, za iznajmljivanje stanova ili hotelskih soba u Beogradu 6,3 miliona dinara, a za troškove službenih putovanja u inostranstvo više od 102 miliona dinara, stoji u istraživanju CINS-a.

Zbirni podaci po strankama i gradovima, ali i podaci za svakog poslanika pojedinačno nalaze se u bazi “Koliko košta narodni poslanik?” koja se može pretraživati po imenu i prezimenu poslanika, političkoj stranci čiji su članovi i po mestima odakle su.

Tu se može pročitati da je prvi čovek SRS, Vojislav Šešelj, građane u protekle gotovo četiri godine “koštao” 4,7 miliona dinara.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić sa skupštinske blagajne podigao je 2,9 miliona, a njegov kolega iz redova Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović 2,3 miliona dinara bez poreza.

Pretragom se može videti i da je poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač za skoro četiri godine građane “koštala” 12 miliona dinara što je čini “najskupljom” poslanicom ovog saziva.

Ipak, jednog imena u bazi nema predsednice Skupštine Srbije, Maje Gojković, jer podatke o troškovima za nju Skupština nije dostavila CINS-u krajem marta, kada je dostavila za ostale poslanike.  

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Petnaest članica EU upozorava na pokrete protiv 5G mreže

Brisel, 19. oktobar 2020. – Petnaest članica EU pozvalo je Evropsku komisiju da odmah napr…