Naslovna Politika Evropska unija Cipras pozvao u borbu protiv neoliberalizma i populizma u EU

Cipras pozvao u borbu protiv neoliberalizma i populizma u EU

8 min read
0
226
Aleksis Cipras

Strazbur, 11. septembar 2018. –  Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je napredne i proevropske partije da udruže snage u borbi protiv "ekstremnog" neoliberalizma i desničarskog populizma, čiji diskurs postaje dominan unutar konzervativnih snaga.

Obraćajući se na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, grčki lider, inače sa leve strane političkog spektra, okrivio je "neuspeh neoliberalnog upravljanja krizom" za jačanje "šovinizma i desničarskog populizma" u Evropi.

"Otrov mržnje i ksenofobije ponovo se javio u Evropi, 70 godina posle fašizma", istakao je Cipras dodajući da su šovinizam i ksenofobija postali dominantni na "konzervativnoj" strani političkog spektra.

"U 2015. su se plašili nas", kazao je evroposlanicima grčki premijer. Međutim, "prava pretnja Evropi nisu oni koji žele da je menjaju već oni koji nastoje da je unište", dodao je on.

Ponavljajući pozive lidera iz drugih političkih "porodica", uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona, Cipras se založio za savez "naprednih i proveropskih snaga" radi borbe protiv "ekstremnog neoliberalizma i desničarskog populizma" pred evropske izbore u maju 2019.

"Danas je u pitanju nešto  egzistencijalno", dodao je grčki lider.

Prema njegovom mišljenju, upravljanje ekonomskom, migrantskom i bezbednosnom krizom "ukazalo je na mnoge slabosti i protivrečnosti" u Evropi. Neuspeh da se obezbede "demokratska" rešenja oštetio je legitimitet i podstakao šovinizam.

Cipras se takođe založio za više pravde, transparentnosti i demokratičnosti u institucijama EU i novu socijalnu sliku koja bi, kako se nada, mogla da pobedi desničarski populizam.

Govoreći u EP samo nekolko nedelja pošto je Grčka izašla iz osmogodišnjeg programa zajmova u avgustu, Cipras je istakao i da je Grčka uspela da se izbori sa finansijskom krizom. "Izašli smo iz te situacije snažniji", kazao je on.

Cipras je istakao da je njegova vlada uspešno sprovela reforme koje su omogućile fiskalnu konsolidaciju i očuvanje socijalne zaštite.

Uprkos ekonomskim ograničenjima, prema Ciprasovim rečima, Grčka je postala "primer solidarnosti" tokom masovnog priliva izbeglica 2015.

Grčki premijer ukazao je i na nedavni dogovor Grčke i Makedonije o imenu te zemlje istakavaši da je to bio "sporazum koji može da bude model i za rešenje drugih probelma u našem području".

Većina evroposlanika pozdravila je Ciprasov govor.

"Vi ste promenjen čovek", rekao mu je španski poslanik Esteban Gonsales Pons. Ipak, kako je dodao, Ciprasov govor je bio "pomalo trijumfalistički" pošto je uspeh Grčke više bio rezultat žrtvovanja njenih građana nego vladine politike.

Gonsales Pons je kazao i da se Grčka još suočava sa "nekim sumnjama" tržišta koja nemaju puno poverenje u grčku ekonomiju.

"Zabrinuti smo zbog toga", rekao je španski evroposlanik misleći na klijentelizam i veliki broj mladih koji napuštaju Grčku.

U sličnom tonu je govorio i lider liberala u EP Gi Verhofstad (Guy Verhofstadt) koji je istakao da je "stari grčki sistem i dalje na snazi" sa zatvorenim tržištima, umrtvljenim privatnim sektorom i ograničenjima u profesionalnim uslugama.

Uprkos grčkoj (finansijskoj) krizi, upozorio je Verhofstad, monetarna unija i dalje nije spremna za buduće turbulencije jer joj nedostaju puna bankarska unija, zajednički budžet zone evra… "Loše stvari mogu ponovo da se dese", upozorio je Verhofstad.

Lider socijlista Udo Bulman (Bullmann) preporučio je Ciprasu da udruži snage sa socijalističkim premijerima Portugalije i Španije, Antonio Kostom i Pedrom Sančesom, i sa Italijanima, i da izađu sa master planom za mediteranski region u oblastima energetike, transporta ili turizma.

Bulman je kazao da će socijalisti podržati kandidata za predsednika buduće EK koji bude imao takav plan.

Potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis pohvalio je Grčku zbog reformi i takođe izrazio izvesne sumnje oko "zdravlja" grčke ekonomije posle spasilačkog programa. On je grčkom lideru poručio da je "najbolja investicija ona u izgradnju poverenja u grčku ekonomiju", prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

EU ima priliku da smanji zagađenje vazduha iz termoelektrana na Zapadnom Balkanu

Prag, 20. februar 2019. – Zastarelih 16 termoelektrana na ugalj u zemljama Zapa…