Naslovna Civilno društvo CIVICUS: Srbija na listi zemalja u kojima su građanske slobode ozbiljno ugrožene

CIVICUS: Srbija na listi zemalja u kojima su građanske slobode ozbiljno ugrožene

4 minuta za čitanje
0
297
javnost

Beograd, 21. mart 2019. – Međunarodna organizacija CIVICUS stavila je Srbiju na listu zemalja u kojima su ozbiljno ugrožene građanske slobode.

Osim Srbije, na listu su dodate i Venecuela, Sudan, Avganistan i Saudijska Arabija, prenosi KRIK.

Aktivistima i organizacijama civilnog društva u ovih pet zemalja ugrožene se građanske slobode koje su zaštićene međunarodnim pravom, navodi CIVICUS.

To se odražava u upotrebi prekomerne sile snaga bezbednosti tokom mirnih protesta, kao i proizvoljnog hapšenja i zlostavljanja novinara u Sudanu i Venecueli. Vlasti u Saudijskoj Arabiji nastavljaju s napadima na braniteljke ljudskih prava, dok je u Avganistanu tokom prethodne godine ubijeno više od 3.800 civila.

U Srbiji se napadaju nezavisni mediji, dok se istovremeno održavaju masovni protesti protiv vlasti, navodi ova organizacija.

Vrlo je zabrinjavajuće što pretnje osnovnim pravima eskaliraju u tim zemljama“, navodi se u saopštenju CIVUCUS-a. „Od ključne je važnosti da vlade ovih pet država preduzmu hitne mere kako bi poštovale najosnovnije slobode svojih građana u demokratskom društvu i stvore povoljno okruženje za organizacije civilnog društva.“

Ova organizacija poziva susedne države i međunarodna tela da izvrše pritisak na vlade ovih država da okončaju represiju i osiguraju preduzimanje koraka kako bi se zajamčio siguran prostor za civilno društvo.

U saopštenju piše da se u Srbiji od decembra prošle godine održavaju protesti na kojima se traži sloboda medija i pravični izbori.

CIVICUS navodi da je na poslednjem protestu u Beogradu policija koristila prekomernu silu da bi rasterala demonstrante, kao i da su izbili sukobi između demonstranata i policije, što je dovelo do upotrebe suzavca i hapšenja demonstranata.

CIVICUS navodi da je srpska vlada vodila negativnu medijsku kampanju protiv onih koji protestuju označavajući ih kao „plaćenike“ koji rade protiv državnih interesa.

Nezavisni mediji u Srbiji su pod napadom, navodi ova organizacija, i poziva se na podatke novinarskih udruženja da je prošle godine bilo 102 napada na novinare – uključujući fizičko nasilje, ali i pucnjavu i paljenje kuće novinara.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Projekcija plesnog videa “Pogled” i razgovor o socijalnoj funkciji umetnosti na festivalu KONDENZ

Beograd, 21. oktobar 2019. – Na ovogodišnjem izdanju Festivala savremenog plesa i performa…