Naslovna Civilno društvo Civilni sektor oštro osuđuje govor mržnje u Skupštini Srbije

Civilni sektor oštro osuđuje govor mržnje u Skupštini Srbije

5 minuta za čitanje
0
108
Narodna skupština Republike Srbije

Beograd, 03. decembar 2020. – Organizacije civilnog društva i predstavnici medija oštro su osudili govor mržnje poslanika Skupštine Srbije, na sednici u sredu 2. decembra, uperen prema televiziji N1 i Nova S.

U saopštenju se podseća da je poslanica Biljana Pantić Pilja u svom izlaganju označila ove dve kablovske televizije kao “antisrpske” i da se mogu opisati rečima “strani plaćenik, domaći izdajnik”.

Ovo je samo još jedan u nizu postupaka koji od Narodne skupština pravi poligon za plasiranje neutemeljenih optužbi i napada na nezavisne medije, istaknute pojedince i sve one koji imaju kritički odnos prema društvu u Srbiji danas, umesto da bude mesto koje treba da služi za primer građanima Srbije po načinu vođenja otvorene i tolerantne diskusije o pitanjima koja su najvažnija za njihov život.

Ranije odsustvo osude govora mržnje izrečenog od strane narodnih poslanika vladajućih stranaka, čije su mete bile istaknute javne ličnosti, kao što je Jelisaveta Seka Sablić, ovu vrstu govora preti da „normalizuje“ čineći je društveno prihvatljivom.

Targetiranje medija, novinara i ostalih javnih ličnosti u nacionalnom parlamentu, čijen sednice emituje uživo RTS,  “kreira neprijateljsko okruženje koje u krajnjim slučajevima dovodi do pretnji smrću i fizičkim napadima”, ocenjeno je u saopštenju.

O tome svedoči broj incidenata na štetu novinara u 2020. godini, zabeležen u bazi napada i pritisaka na novinare Nezavisnog udruženja novinara Srbije – 27 fizičkih napada, 47 pretnji, 10 napada na imovinu i 83 pritiska.

Napominjemo da se sve ovo dešava u danu kome su članovi Radne grupe za izradu Akcionog plana za Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period od 2020. do 2025. godine predali taj dokument predsednici Vlade Ani Brnabić, koja je najavila i formiranje nove radne grupa za bezbednost i zaštitu novinara ističući da je bezbednost novinara crvena linija koju Vlada Srbije neće tolerisati, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Pozivamo Skupštinu Srbije, a pre svega njenog predsednika, premijerku i predstavnike stranaka u Skupštini da osude govor mržnje svojih poslanika i da istrajno rade na unapređivanju kulture dijaloga u Skupštini kao najvišem predstavničkom organu, istaklo je u zajedničkom saopštenju 20 organizacija.

Potpisnici saopštenja su Asocijacija online medija, Beogradski centar za bezbednosnu politku, Beogradski centar za ljudska prava, Biro za društvena istraživanja, Business Info Group, CANVAS, Centar za evropske politike, Centar za praktičnu politiku, Centar za vladavinu prava, Evropski pokret u Srbiji.

Saopštenje su potpisali i  Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, KRIK, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Protekta i Vojvođanski građanski centar.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

ACT: Poziv za dodelu grantova za javno zagovaranje na lokalnom nivou

Beograd, 15. novembar 2021. – Projekat Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno građansk…