Naslovna Civilno društvo Civilno društvo zahteva obustavu pritisaka na CEPRIS

Civilno društvo zahteva obustavu pritisaka na CEPRIS

4 minuta za čitanje
0
117
CEPRIS

Beograd, 12. april 2021. – Dvadeset devet organizacija civilnog društva zahteva od nadležnih organa da hitno obustave pritisak na Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

Zahteva se i obustavljanje svih radnji čiji je cilj ugrožavanje sloboda udruživanja i izražavanja, kao i onemogućavanje normalnog funkcionisanja organizacija civilnog društva.

Potpisnice saopštenja izražavaju duboku zabrinutost zbog informacije o finansijskoj kontroli koja se već mesec dana, po nalogu tužilaštva, sprovodi u CEPRIS-u, što je sudija Miodrag Majić izneo u jučerašnjoj emisiji “Utisak nedelje” na TV NovaS.

U kontekstu prethodnih napada na civilno društvo, očigledno je da ova kontrola predstavlja zloupotrebu institucija i nastavak kontinuirane kampanje državnih organa u cilju zastrašivanja i opstrukcije rada civilnog sektora, ocenjuju potpisnice.

Smatraju da je takav vid pritiska nastavak višegodišnje prakse zloupotrebe institucija, koja je kulminirala u julu prošle godine dopisom kojim je Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma od svih banaka u Srbiji zatražila proveru računa i finansijskih transakcija 57 organizacija, medija i novinara.

Prava namera iza ove provere postala je evidentna nakon skorašnjih napada šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića na Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), jer su podaci koje je izneo poznati samo CRTA, donatoru, banci i Upravi za sprečavanje pranja novca, upozoravaju u saopštenju.

Ocenjuju da cilj ovakvog institucionalnog delovanja nije stvarna želja za sprovođenjem zakonskih provera, već blokiranje normalnog rada CEPRIS i njegovih članova.

Na ovaj način, država nanosi teško nadoknadivu štetu civilnom društvu kako bi konstruktivnu kritiku ugušila negovanjem narativa koji aktiviste i aktivistkinje etiketira kao strane plaćenike i neprijatelje države i naroda, poručuju u saopštenju.

Potpisici od državnih organa zahtevaju da kada utvrde da nije bilo nikakvih nepravilnosti, tu činjenicu javno obznane i učine sve što je u njihovoj moći da saniraju reputacionu štetu koju su svojim postupanjem naneli.

Među potpisnicama su organizacije BIRN, CANVAS, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Fond za humanitarno pravo, Evropski pokret, Građanske inicijative, CRTA, YUCOM, NUNS i drugi.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…