Naslovna Civilno društvo Civilno društvo zahteva uklanjanje štetnih odredbi iz Nacrta zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

Civilno društvo zahteva uklanjanje štetnih odredbi iz Nacrta zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

5 minuta za čitanje
0
554
Civilno društvo

Beograd, 30. mart 2018. – Nekoliko desetina organizacija civilnog društva, medija i pojedinaca zatražilo je danas od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da bez odlaganja iz Nacrta zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ukloni odredbu kojom bi se omogućila zloupotreba prava na slobodan pristup informacijama protiv organizacija, medija i pojedinaca koji deluju u javnom ili opštem interesu.

U saopštenju za javnost potpisnici ovog zahteva ukazuju da se zakonskim odredbama istovremeno mora omogućiti potpuna i efikasna kontrola javnosti nad radom javnih preduzeća i drugih subjekata osnovanih ili finansiranih od strane organa javne vlasti.

Kako se navodi, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je u sklopu javne rasprave o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja objavilo najnoviji Nacrt 22. marta 2018. godine, u kojem se u članu 3. tačka 5. ove verzije predviđa da u organe vlasti spadaju i „pravno ili fizičko lice koje obavlja delatnosti od opšteg interesa“.

Ocenjuje se da je reč o neopravdanom zakonskom rešenju koje bi omogućilo da svako može tražiti bilo koju informaciju od udruženja, medija, pa čak i pojedinaca čija aktivnost se na bilo koji način odnosi na javni ili opšti interes.

Primenom ovog rešenja bi se prvenstveno onemogućio rad istraživačkih novinara, nevladinih organizacija i svih drugih koji doprinose ostvarenju javnog interesa”, ističe se u saopštenju.

Ukazuje se i da se istovremno van domašaja kontrole javnosti ostavlja veliki broj preduzeća o čijem poslovanju javnost ima opravdan interes da zna, jer se u Nacrtu predviđa da se organom vlasti ne smatra „društvo kapitala koje posluje na tržištu u skladu sa propisima o privrednim društvima, bez obzira ko je njegov član ili akcionar“.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaju u demokratskom društvu mora služiti kontroli rada organa javne vlasti, drugih subjekata koji vrše javna ovlašćenja i onih koji se finansiraju iz javnih prihoda. Međutim, prema poslednjoj verziji Nacrta, zakon bi se mogao koristiti za kontrolu onih koji nemaju javna ovlašćenja niti se finansiraju iz javnih prihoda”, napominje se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja zatražili su da se i pre okončanja javna rasprave iz teksta Nacrta zakona uklone ona rešenja koja bi se mogla zloupotrebiti ili koja bi nanela štetu interesu javnosti da zna, ukazujući na veliki značaj ovog zakona za razvoj demokratije u Srbiji i ostvarenje javnog interesa kroz kontrolnu ulogu medija i nevladinih organizacija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNS pozvao međunarodne novinarske organizacije da podrže zahteve Maje Pavlović

Beograd, 24. avgust 2019. – Udruženje novinаrа Srbije (UNS) saopštilo je da je poslа…