Naslovna Politika Ćosić: Protiv lažnih vesti može se boriti satirom

Ćosić: Protiv lažnih vesti može se boriti satirom

4 minuta za čitanje
0
130
Pavle Ćosić

Beograd, 16. maj 2019. – Javnost najčešće naseda na lažne vesti, jer veruje u ono u šta želi da veruje, izjavio je FoNetu satiričar Pavle Ćosić, uveren da će doći trenutak kade će "laži doživeti inflaciju".

On je, za serijal Press Extra, ocenio da velika gledanost mejnstrim elektronskih medija u Srbiji ne bi bila problem da udarne informativne emisije na nacionalnim ferkvencijama nisu prepune laži.

Vi u pola sata dnevnika dobijete gomilu lažnih vesti. Čak je i vremenska prognoza lažna, tvrdi Ćosić.

To je, prema njegovom mišljenju, prednost za one koji plasiraju lažne vesti, jer igraju na kartu da će ljudi pre poverovati u te informacije, nego što će verovati svojim očima.

Ćosić je novinarki Sandri Krstanović Živković rekao da su lažne vesti koje potiču iz medija, direktno i smišljeno lažne radi propagande, što se, po novom, u Srbiji naziva "Barbara novinarstvo".

On, međutim, smatra da za plasiranje laži nisu najviše odgovorni novinari, već urednici ili tačnije oni koji im govore šta treba da rade.

Čak i u zemljama sa najvećim stepenom demokratije, ako plasiraju vesti van svojih prostora, mediji izveštavaju potpuno lažno u interesu države za koju pišu.

Ćosić je, kao najbolji primer, pomenuo tretman zapadnih medija prema Srbiji, "jer smo do sada bili svedoci da je Srbija, u bilo kojoj političkoj situaciji, uvek kriva za sve".

Prema njegovom stavu, protiv lažnih vesti se možemo boriti satirom, tako što ćemo jednu lažnu vest obrnuti na duhovit način i time dobiti vest koja je istinita.

Ćosić je ubeđen da će se proces "inflacije" lažnih vesti desiti sam od sebe i da je već u toku, jer ljudi, posle svega što su prošli, prestaju da veruju u bilo šta.

"Ako govorimo o politici, istina je ono što najviše boli vlast u Srbiji i to je razlog zašto ona toliko guši medije, da javnost ne bi mogla čuti istinu", zaključio je Ćosić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CINS: Privilegije za provladine medije i pored toga što krše profesionalne i etičke standarde