Naslovna Društvo CPD: Kod dece i mladih izražena svest o značaju životne sredine

CPD: Kod dece i mladih izražena svest o značaju životne sredine

1 minuta za čitanje
0
46
dete

Beograd, 02. septembar 2021. – Deca i mladi imaju izraženu svest o važnosti zaštite životne sredine, negativnim uticajima zagađenja životne sredine i uspostavljanju održivog društva.

To je jedan od nalaza istraživanja „Prava deteta na zdravu životnu sredinu u Republici Srbiji“ koje je realizovao Centar za prava deteta.

Jedan od osnovnih izazova predstavlja ozbiljan nivo zagađenja životne sredine u brojnim mestima u kojima žive deca i mladi, a kao najčešći izvori zagađenja ističu se neadekvatno  upravljanje otpadom, zagađenje vazduha, zagađenje vode, zagađenje hrane i uništavanje biodiverziteta.

Uzroci ovih problema nalaze se u nedovoljno razvijenom zakonodavnom i strateškom okviru i neefikasnoj primeni do sada usvojenih propisa i politika.

Istraživanje je sprovedeno sa ciljem da mapira izazove u ostvarivanju prava deteta na zdravu životnu sredinu u Republici Srbiji, ispita stavove dece i mladih o stepenu ostvarivanja ovog prava i  kreira preporuke za dalje unapređivanje prava deteta na zdravu životnu sredinu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Macura: Država da omogući najsiromašnijima korišćenje zdravog i čistog grejanje

Valjevo, 22. oktobar 2021. – Programski direktor RES Fondacije Aleksandar Macura, na…